Снимка: архив, БулФото
fallback

Гражданското дело за потъването на кораба "Илинден" започна днес в Софийския окръжен съд.

При инцидента с кораба, който потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г., загинаха 15 български туристи. С кораба тогава са пътували над 50 българи към манастира "Свети Наум".

Oще по темата
В Македония заради трагедията бяха осъдени двама души - собственикът и капитан на "Илинден" Сотир Филевски и техническият експерт - Бранко Баич.

На делото у нас се разглеждат исковете на близките на загиналите за 10,5 млн. лева обезщетение срещу застрахователните дружества "Алианц Ферзихерунг" и "Германишер Лойд", предаде БТА.

Според адвокатите на близките при капацитет на потъналия кораб от 35 души, на него са се возили 53-ма пътници. Те смятат и че извършените промени по структурата на "Илинден" са причинили потъването му. Въпреки това от дружествата са се съгласили да застраховат кораба като надежден.

На днешното заседание бяха разпитани 14 свидетели, близки на семействата на загиналите, които обясниха какво са преживели след трагедията.

Съдът даде срок от 20 дни на страните по делото да се запознаят с доказателствата по процеса, както и да дадат допълнителни задачи за техническата експертиза по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback