Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото
fallback

Изчезването на тефтерите на Филип Златанов е чисто криминално деяние, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

За кражбата се разбра вчера от медиите и въз основа на тази информация прокуратурата започна разследване. Стана ясно, че записките са изчезнали от колата на вещото лице Стефан Бенчев, което е трябвало да направи повторна експертиза за автентичността им. Заради скандалните разкрития в тефтерите Златанов бе осъден на 3 години затвор на първа инстанция, а в Апелативния съд предстои заседание по делото на 20 ноември.

Oще по темата
Според Цацаров кражбата едва ли ще повлияе на делата, тъй като в съда има заверени копия. Той обясни, че за  прокуратурата няма да е фатално, че няма да изследва тефтерите.

Обвинител номер едно не вижда теория на конспирацията в случая и не очаква да има юридически проблем.

Цацаров каза още, че е поискал информация кога и как вещото лице Бенчев е подал информация в МВР за кражбата от колата му и дали веднага е имало реакция от полицията.

Запитан дали се проверяват и действията на експерта, Цацаров се закани, че ако излязат неправомерни и забавени действия, ще има последствия.

Главният прокурор коментира и искания имунитет на Сергей Станишев от ЕП, като обясни, че процедурата е по-дълга и сложна, отколкото в българския парламент.

След като се получи искането за имунитет, то се докладва от председателя на ЕП пред пленарния състава. След това се формира комисия или правната комисия се заема със случая. Тази комисия преценява дали да изслушва лицето, чийто имунитет се иска и дали да иска нови материали по случая. Едва след това се изготвя проекторешение, което се гласува в ЕП, обясни Цацаров. Процедурата в ЕП не предвижда възможността депутатът сам да се откаже от имунитет, допълни той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Вяра

преди 9 години

Най-вероятно поръчка на ДПС,вместо да се залавят за работа,с тефтери се занимават,в опит да съсипят имиджа в началото още на това правителство.Тази партия ДПС вън от българската оправа!!!!

43

Риба

преди 9 години

Цацата се рържи и попържа...! От хубавото му пържене зависи държаватаобаче. Ако продължи да мирише и след тигана,лошо ни се пише. Министър Иванов е приятно и обнадеждаващо изключение в българската действителност. Президета, Шаламанов, сега и Хр. Иванов...! Да дава Господ повече смели българи като тях. Дано стават повече..а ние да си ги пазим този път!!

42

ЦАЦАТА Е КЬОРАВ...

преди 9 години

.....ВИЖДА САМО -----КАКВОТО МУ КАЖАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!!ДРУГО ,НИЩО НЕ ВИДИ ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА....

fallback