Градският прокурор Христо Динев по време на брифинга. Снимка "Булфото"

Прокуратурата ще проверява всички обстоятелства около кражбата на тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, съобщи на брифинг градският прокурор на София Христо Динев.

Информацията за кражбата излезе вчера в медиите и това стана повод прокуратурата да започне разследване. Стана ясно, че записките били откраднати от колата на вещото лице Стефан Бенчев, което трябвало да направи повторна експертиза за автентичността им.

Още по темата
Заради скандалните разкрития в записките на първа инстанция Златанов получи 3 и половина за злоупотреба със служебно положение. По делото на втора инстанция предстои заседание на 20 ноември.

Днес Динев уточни, че прокуратурата ще проверява защо Бенчев е подал сигнал в полицията ден след изчезването им. В сигнала до столичното 6-о РУ той е посочил, че от колата му липсва черна чанта, в която е имало експертизи, тефтери и флашки, без да уточнява какви точно са те и за кои дела се отнасят. Обект на проверката ще бъде и работата на полицията и защо тя не е докладвала веднага в прокуратурата.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов допълни, че подчинените му в 6-о РУ са действали професионално.

Според градския прокурор твърдението, че с изчезването на тефтерите се цели спирането на проверката за инициалите в тях, е инсинуация.

За такъв тип доказателства не се изисква специален режим на съхранение, какъвто е необходим за оръжие или наркотици например, обясни Динев, цитиран от БТА

Той обеща, че всичко по случая ще бъде оповестено, когато проверката, възложена на прокурор, приключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase