Снимка: архив, БулФото
fallback

Окръжната прокуратура в Пазарджик проверява случая с разпространения в социалната мрежа клип, в който деца от ромския квартал имитират действия на групировката „Ислямска държава“.

В клипа дете ритуално отрязва главата на друго дете, използвайки пластмасов меч. Той е заснет в двора на ромската джамия "Абу Бекир" пред погледите на родителите им.

Oще по темата
Според прокурор Снежана Стоянова случаят се проверява от няколко дни и ще бъдат разпитани всички участници в изиграния ритуал, предаде БНР.

В центъра на хората, които аплодират с възгласи сцената в двора на джамията, е и единственият ефективно осъден за разпространяването на радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда се обжалва.

Според един от участниците в клипа, Бедри, децата са изиграли библейски сюжет по повод празника Байрям.

Логото на "Ислямска държава" може да се види навсякъде в ромския квартал – по кафенетата и по стъклата на леките автомобили. Мюсюлманите твърдят, че в това няма нищо странно.

Прокурорската проверка ще обхване и други видеоматериали, популяризиращи "Ислямска държава", разпространени в социалната мрежа от ромския квартал "Изток".

Ислямското вероизповедание е приело деларация, с която осъжда заснетия клип. Главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, че Главното мюфтийство няма механизъм за контрол над подобни обекти като въпросната джамия в Пазарджик, която е частен имот.

По думите му Главното мюфтийство винаги е работило за запазване на етническия мир и спокойствие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

До ном 6.Няма какво даим спират на тези, до колкото съм запознат в Пазарджик са доста напред с матеряла още от време оно. Не е тайна, че се наливат доста пари от разни ислямски държави в тази *** махала от няколко години всички станаха ислямисти и като почнаха да кръстосват града с ези бради... Едно време си бяха просто *** ;-) Трябва да се намери решени за изкореняванто на този ислям че като гледам набира все повече популярност най-вече в региона на Пазарджик.

4

Наложителна мярка

преди 9 години

Да спрат детските надбавки и помощите на тези семейства!Не сме длъжни да плащаме за отглеждането и възпитаването на морални ***!Ето това е повод за референдум - съгласен ли е българският данъкоплатец част от парите му да бъдат използвани за развъждане на подобни същества и за подпомагане на родителите им?

3

Анонимен

преди 9 години

Абе дявол да я взел, каква е тая държава дето живеем. Приема се ако е нужно съответния закон, арестуват се и се осъждат по бързата процедура минимум на по 20г за действия заплашващи сигурноста на държавата.

fallback