Архив: Булфото

Любомир Симеонов, който беше осъден за убийството на банкерката Павлинка Йовчева в Бургас, е бил изнудван. Това е версията на партньорите му Михаил Загорчев и Деян Сергеев, която те представиха пред Апелативния съд в Бургас. Двамата са били разпитани като нови свидетели по предложение на защитника на Симеонов.

Според свидетелите подсъдимият е бил изнудван от банката. Натискът започнал, след като Симеоново спечелил финансиране по европейски проект. Подсъдимият е бил притискан от банката да смени фирмата строител на проекта си - завод за преработване на билки, дори са посочили и коя да е фирмата, твърди Загорчев.

Днес магистратите заседаваха по делото срещу Симеонов по негова жалба, с която се настоява да му бъде намалена присъдата от 20 години лишаване от свобода, наложена му от Окръжен съд-Бургас, и по протест и жалби на частните обвинители и граждански ищци, които пък настояват за изменение на наказанието в доживотен затвор.

Още по темата
Преди година - на 23 септември, банкерката беше застреляна показно с един куршум рано сутринта на път за офиса си, а мотивът е бил отказан кредит за 1,2 млн. лева на обвиняемия.

На днешното заседание адвокатът поиска назначаване на нова петорна психиатрично-психологическа експертиза, в която да участва и военен психолог, но съдът отхвърли това искане.

Защитникът на подсъдимия пледира да бъде намалено наложеното наказание от 20 години затвор под предвидения минимум от 15 години, а именно - 7 години лишаване от свобода, като се позова на многобройни смекчаващи вината му обстоятелства.

В защитата си пред Апелативния съд в Бургас подсъдимият обясни: „Много добре съзнавам какво съм направил, че съм отнел най-ценното. Твърдя, че съм го извършил в ненормално състояние.“ Неговите мотивите за извършване на престъплението са, че в нарушение на правилата банката го подвеждала в продължение на 2 години, че ще го кредитира, след което отказала да финансира проекта на фирмата му.

До месец магистратите трябва да решат дали присъдата от 20 години затвор на бившия военен ще бъде променена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase