Заместник-председателите на ВКС Таня Райковска (дясно) и Павлина Панова (ляво). Снимка: БТА
fallback

Кандидатите за председател на Върховния касационен съд /ВКС/ Павлина Панова и Таня Райковска, които в момента са зам.-председатели на ВКС, заявиха, че не се притесняват, че изборът им няма да е честен. Двете дадоха пресконференция днес преди изслушването им от съдиите от ВКС.

Oще по темата
Съдия Панова коментира, че към момента няма никакви основания да смята, че изборът няма да бъде честен, а Таня Райковска я допълни, като заяви, че е нямало да се кандидатира, ако е смятала, че изборът ще е нагласен. И двете съдии заявиха, че не се притесняват и от системата за електронно гласуване.

Павлина Панова посочи, че от Висшия съдебен съвет /ВСС/ са направили публична демонстрация на системата, с нея се избират постоянно съдии и ако има съмнения, те трябва да бъдат отстранени по експертен път.

Таня Райковска посочи, че най-важното е как двете ще убедят членовете на ВСС в едно публично изслушване кой е по-добрият кандидат.

Съдия Павлина Панова заяви, че трябва да се радваме на силната конкуренция между двете, която по думите й е конкуренция на идеи.

Тя добави, че всичко, което имат да казват, са го казали и не смята, че по време на избора някой трябва да вади козове от ръкава си в последния момент.

Попитани дали ако нито едната не събере достатъчно гласове, за да бъде избрана, биха се оттеглили в полза на другия кандидат, двете съдии заявиха, че в случая не става въпрос за собствени кандидатури, които могат да оттеглят толкова лесно.

Те посочиха, че са номинирани от по пет членове на ВСС и дали ще се оттеглят, не е прост въпрос.

Попитани каква е най-голямата сума, който някога им е бил предлагана, и Павлина Панова и Таня Райковска бяха категорични, че по време на кариерата им никога не са им били предлагани подкупи.

И двете съдии заявиха, че не са били съветвани от настоящия председател на ВКС Лазар Груев за концепциите им, които трябва да представят по време на изслушванията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

tih velikan 681

преди 9 години

Ne se kazva che ne sa vzemali podkup.Nikoga!Bilo e forma na blagodarnost,nale nale sudii..

2

Гошо...Тъпото

преди 9 години

Качеството на правораздаването в България е...обратно пропорционално на броя на инстанционите съдилища и...тогите,работещи в...тях.

1

Анонимен

преди 9 години

Честен ще е ! Вервайте ми !

fallback