Снимка: архив Булфото

Софийски градски съд отказа да разгледа жалбата на адвокатите на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата банкерът да бъде задържан в ареста за 72 часа, след като бъде издирен.

СГС се позова на Европейската конвенция за защита правата на човека. Според нея няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда. Затова съдия Иван Коев определи жалбата на Василев като преждевременна и не даде ход на делото.

Още по темата
Съдебното заседание мина в спорове и размяна на реплики между прокуратурата и защитата.

„Виртуална жалба срещу срещу виртуално задържане“, коментира жалбата на Василев един от тримата прокурори по делото. Според друг от колегите му, ако искането на прокуратурата бъде отменено, то ще създаде правен абсурд в държавата. Ситуацията изглежда така: "Аз не се укривам, ама вие ме намерете. Дори се поставят условия - споразумение с прокуратурата", каза още прокурорът Иван Гешев.

От защитата обясниха, че искането за арест пречи на Василев да се върне в България. Адвокатът му разясни, че ако банкерът предприеме ход да се прибере, ще бъде задържан на сръбската граница. След това съд в Белград ще трябва да решава дали да го екстрадира тепърва.

Защитата на банкера може да обжалва отказа пред Софийския апелативен съд. Делото там по същия казус бе насрочено за 18 септември.

През юли прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Василев за присвояване в особено големи размери. Тогава за мажоритарния собственик на КТБ бе издадена европейска заповед за ареста. Той се издирва и от Интерпол.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase