Автомобилът на СБОТ в Лясковец. Снимка: Булфото, архив
fallback

Разследването около смъртта на баретата Емил Шарков, който беше убит по време на акцията в средата на март в Лясковец срещу Петко Петков, който имаше боен арсенал в къщата си, не е обективно, твърди криминалният психолог Росен Йорданов.

Oще по темата
Според него главните виновници, за да се стигне до смъртта на един човек и раняването на още трима от СОБТ, са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и командирът на спецотряда.

„Аз много пъти повторих, че действията, които са предприети, са били най-неадекватните в този случай“, коментира Йорданов пред Нова телевизия.

Той добави, че е говорил и с майката на Емил Шарков, която е достигнала до подробности, които навеждат на мисълта, че разследването не е било обективно и са скрити много детайли и подробности по случая. 

"Допуснати са фрапантни грешки, продиктувани от дебелашко самочувствие, арогантност и от липса на професионализъм“, коментира Йорданов.
 
Според него решението да бъде изпратен спецотряда на 14 март срещу Петков, който както се оказа след психиатрични експертизи не е психичноболен, е било взето импулсивно от главния секретар на МВР.

 „Решението е било взето без сериозни инструктажи и проучвания. Действията на командира на отряда също са били грешни”, аргументира се Йорданов.
 
Според него полицията реално е предизвикала инцидента, защото Петков наистина е смятал, че го нападат.
Психологът твърди, че след случая върху командосите е оказван натиск.

„Убеден съм, а и имам и данни, че ако се проведе обективно разследване и командосите не бъдат под натиск, те ще кажат пълната истина. Данните показват, че след случая се оказва сериозен натиск върху хората, които са участвали в акцията”, заяви той и допълни, че те са заплашвани да бъдат уволнени, както и че е имало много източници на информация, които не с използвани при разследването.

Според Йорданов обикновено спецотрядът има камера, с която се заснема акцията, в която участва.
„Ползван ли е при разследването този видео материал, за да се види какво се е случило? Убеден съм, че има такъв запис”, заяви още Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Горубляне

преди 9 години

Поредната симбиоза на сраснала мафия, държавни структури и полиция. Нито ще се разбере какво точно е станало, нито виновните ще си получат заслуженото! Точно както беше със подобните случки - Белите Брези и квартал Надежда - убити полицаи от други полицаи - и те така! И тука в Лясковец вероятно сами са се изпозастреляли полицаите. Просто такова неадекватно поведение говори, че нещо яко мирише в тая работа. А и факта, че са оставили Петко жив говори, че самите барети са били неадекватни.

41

БГ

преди 9 години

Жалки мишоци са Лазаров и Йовчев ! Измиха си ръцете с някакво редово ченге от Търново. Жалко за загиналия Емил Шарков семейството му. Не се съмнявам, че е бил изключителен професионалист и човек. Изповедта, която направи съпругата му след случая беше най-трогателното нещо, което съм гледал през живота си ! Поклон пред паметта на човека !

40

американецо

преди 9 години

Крайно време е комунистическата *** Гейлън да си ходи! Той е част от "кабинета" на "експерта" Орешарски и е крайно време да го последва на бунището!

fallback