Герго Гергов. Снимка: архив, Булфото

Видинският окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на Видин Герго Гергов.

В мотивите си председателят на съдебния състав Габриел Йончев посочи, че няма достатъчно данни за действия от страна на Гергов за прикриване на престъплението и създаване на пречки пред разследването. Няма данни за това обвиняемият да е предприел действия за укриване на документи или за оказване на въздействие, на натиск на служители, които е трябвало да свидетелстват. Фактически няма данни, че Герго Гергов е укрил доказателства.

Освен това Гергов е предоставил всички изискани от разследването документи и досега е установено, че няма данни счетоводната отчетност да е водена в  нарушение на изискванията на Закона за счетоводството.

Решението на Видинския окръжен съд може да се обжалва с частна жалба и протест в тридневен срок пред Софийския апелативен съд. Ако решението бъде обжалвано, следващото заседание ще се проведе на 21 август от 11.00 часа пред Софийски апелативен съд.

Още по темата

Кметът на Видин Герго Гергов бе задържан на 31 юли тази година при специализирана операция на новосъздаденото звено за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура и ДАНС. Прокуратурата го привлече като обвиняем по общо три обвинения и му бе наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 000 лева, която по-късно е намалена на 10 000 лева. Наложена му е и забрана за напускане на страната без разрешение на прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase