Ася Петрова. Снимка: Нова телевизия
fallback

Зам.-главният прокурор и досегашен прокурор по мегаделото "Килърите" Ася Петрова поема ръководството на Върховната административна прокуратура.

Петрова заменя Камен Михов, когото правителството изпрати да представлява България в Евроюст.

Решението беше взето в отстъствието на предложителя - главния прокурор, с 15 гласа "за", трима "против" и трима "въздържали се", предаде БНР.

Oще по темата
Петрова и досега беше заместник на Сотир Цацаров, но отговаряше за разследванията срещу организираната престъпност. Беше й възложено и да представлява държавното обвинение по делото "Килърите" на всички съдебни инстанции.

Ася Петрова е известна с близките си отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Скандалът около срещите „Цветанов-Пеевски“ започна именно, след като Делян Пеевски обяви, че е присъствал на среща между ексминистъра и главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Пеевски Цветанов настоявал Ася Петрова да бъде назначена за зам.-главен прокурор. Петрова получи поста, но Цветанов отрече да я е лансирал. Главният прокурор също многократно е отричал израстването й от шуменски окръжен прокурор до заместник-главен прокурор да е именно благодарение на близките отношения с бившия МВР шеф.

През март, като се позова на справка от СДВР, Ася Петрова обяви, че медийна групировка е организирала физическото й проследяване, както и че от миналата година е обект на масирана отрицателна медийна кампания.

Засега не е ясно дали заради новата си позиция Петрова ще се раздели с делото "Килърите", което стигна до ВКС, както и кой ще е новият заместник-главен прокурор с нейния досегашен ресор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Хубавелка :)

12

Анонимен

преди 9 години

и каков е направиба че да заслужи това назначение?

11

чалгата

преди 9 години

Е защо като е толкова голяма при организирината престъпност я местят в друга чужда за нея сфера. Аман от апаратчици, куфари на екскурзии в САЩ с Цвъки - това е срам за всички честно работещи прокурори - няма израстване в йерархията, има духова музика и оркестър "Кристали"

fallback