Орлин Тодоров във Великотърновския съд. Снимка: Булфото

Великотърновският окръжен съд осъди на една година условно с 3 г. изпитателен срок бившия директор на ТД на БОП Орлин Тодоров по обвинението за разгласяване на класифицирана информация, събрана със специални разузнавателни средства.

Присъдата е за това, че бившият антимафиот разгласил информация от СРС-та на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на Красимира Михайлова.

Подсъдимият трябва да плати и глоба от 2000 лева, разноските по делото в размер на 2032,65 лв. и наложената му парична гаранция от 6000 лева.

Още по темата
Тодоров беше оправдан по другите две обвинения, повдигнати срещу него от Окръжната прокуратура - за злоупотреба със служебното положение и за склоняване на длъжностни лица да злоупотребяват със служебното си положение.

Прокурорът Валентин Вълков, който пледираше за осемгодишна ефективна присъда срещу Тодоров, заяви, че ще обжалва решението на съда.

След произнасяне на присъдата обвиняемият коментира, че след като преспи една нощ, ще реши дали да обжалва присъдата.

Бившият началник на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново бе задържан на 11 март 2011 година заради изнасяне на информация, представляваща държавна тайна.

Той лежа в следствения арест в Ловеч повече от една година с постоянна мярка „задържане под стража”, наложена от Апелативен съд-Велико Търново. След това той бе освободен първо под домашен арест, а след това и под парична гаранция.

Името на Тодоров беше замесено и в две от обвиненията срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Според прокуратурата Цветанов е извършил престъпление с цел да набави облага за Тодоров, като му изплатил неправомерно суми след отстраняване на Тодоров от длъжност в общ размер на около 50 000 лв, докато същият е бил в Ловешкия затвор. По това дело съдът вече призна Цветанов за невинен.

По другото дело срещу Цветанов - за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу Орлин Тодоров, бившият министър получи 4 г. затвор от Софийския градски съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase