Снимка: архив, Булфото

Осем години затвор за бившия шеф на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров поиска прокуратурата във Велико Търново. Днес Окръжният съд в града заседава по делото срещу него.

Срещу бившия антимафиот са повдигнати три обвинения - за разгласяване на информация по служба по досъдебни производства, за злоупотреба със служебно положение и склоняване на длъжностни лица да нарушат свои служебни задължения при разследвания и наказателни производства. Той бе задържан на 11 март 2011 година.

Пледоарията на прокурор Валентин Вълков продължи повече от 2 часа и половина. По трите обвинения днес той поиска 8, 5 и 3 години лишаване от свобода, но по силата на член от Наказателния кодекс обвинението е посочило най-тежката санкция - осем години ефективна присъда за Тодоров.

Прокурорът посочи, че при работата си по обвинението се е сблъскал с фрапиращи нарушения и то на един човек, упълномощен да защитава интересите на хората по отношение на организираните престъпни групи.

По думите му от юни 2008 година до 17 февруари 2011 година са констатирани 10 нарушения плюс 2 опита за злоупотреби на Тодоров.

Още по темата
Като пример той даде случая с люлките и пързалката, отнети от Тодоров от заведение в село Първомайци и транспортирани във Вълковите къщи в Троянския Балкан, собственост на неговата приятелка Красимира Михайлова.
Прокурор Вълков подчерта, че общата стойност на щетите по този случай за държавата възлизат на 7400 лева.

Използвайки служебното си положение, Тодоров успял да избегне два акта на Комисията за защита на потребителите  - единият на стойност 1000, а другият на стойност 5000 лева, и да намали наказателно постановление на Районната служба по пожарна безопасност и спасяване на населението.

Тодоров изнесъл информация по общо шест досъдебни производства и контактувал с лица от криминалния контингент, твърди прокурор Вълков. Информация за разработките и оперативните дела той предавал ежедневно на приближения си Петър Христов, лице с мощни икономически интереси информация по оперативни дела по думите на  прокурора.

След приключване на пледоариите на адвокатите на подсъдимия се очаква решението на Окръжния съд във Велико Търново в законоустановения срок, уточниха от пресцентъра на съда.

Припомняме, че името на Тодоров беше замесено и в едно от обвиненията, повдигнати срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Според прокуратурата Цветанов е извършил престъпление с цел да набави облага за Тодоров - изплащане на трудово възнаграждение за времето на отстраняването на Тодоров от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в общ размер на около 50 000 лв, докато същият е бил в Ловешкия затвор. По това дело съдът вече призна Цветанов за невинен.

По другото дело срещу Цветанов - за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу Орлин Тодоров, бившият министър получи 4 г. затвор от Софийския градски съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase