Цветан Цветанов на заседанието днес. Снимка Булфото

Tретото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - това за нерегламентираното подслушване в МВР, не успя да тръгне днес в Софийския градски съд. Причина е, че единият от подсъдимите - Цветан Иванов, е трябвало да се яви на хемодиализа.

Обвинението на прокуратурата срещу ексвътрешния министър е, че той не е оказал контрол върху службите за подслушване.

По този начин е допуснал тримата бивши директори на СДОТО Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани.

Още по темата
Срещу Цветанов имаше още две дела, които вече приключиха на първа инстанция с две различни присъди.

По делото за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров той беше оправдан ден след евроизборите - на 26 май.

Вчера той получи присъда от 4 години затвор по другото си дело - за това, че не е позволил използване на СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров и с отказа си е попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Пред журналисти днес Цветанов определи процесите срещу него като политически.

Според него вчерашната присъда е била взета под натиск. Той коментира, че на двамата с адвоката му Ханс Петер Ул им направило впечатление, че ръцете на съдията треперели, докато четял присъдата. Това означавало, че магистратът не е убеден в решението си, смята Цветанов. „Как може да ме осъдят за нещо, което не съм направил. За първи път разбирам, че и невинен можеш да бъдеш осъден”, изтъкна Цветанов.

В коментара си обаче в средата на март - по време на делото за присвояване на парите от бюджета на МВР в полза  Тодоров, Цветанов се изказа по друг начин и се извини на съда за твърденията си през годините.

Тогава той призна, че е прекрачвал границата и се е произнасял неподготвено за българския съд.

Днес Цветанов каза още, че в МВР е било практика от предходните министри да отказват да разпоредят използване на специални разузнавателни средства. Той заяви, че е прочел по сайтовете, че в началото на мандата си това е правил и сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Съдът ще заседава отново по делото за подслушването на 3 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase