Цветанов с адвоката си Менко Менков. Снимка: Булфото

Софийският градски съд обяви бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за виновен за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново, Орлин Тодоров и го осъди на четири години затвор, предаде БТА.

Още по темата
Прокуратурата поиска по-рано днес три години условно лишаване от свобода за Цветанов.

Държавното обвинение поиска от съда и да забрани на Цветанов да заема държавни позиции за срок три години.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Съдебният състав отбеляза, че министърът на вътрешните работи няма правомощия да разрешава или да забранява използването на СРС, тъй като това се случва от съответния окръжен съд, а само да разпредели разрешението до компетентните служби.

Съдът отбеляза също, че Орлин Тодоров е бил преназначен от РПУ-Горна Оряховица в РЗБОП-Велико Търново със заповед на тогавашния директор на ГДБОП Станимир Флоров. Едва осем дни след това Тодоров е бил назначен за временно изпълняващ длъжността началник на РЗБОП-Велико Търново, а малко по-късно и за постоянно изпълняващ длъжността със заповед на министър Цветанов. Магистратите посочиха, че това повишение в йерархията не би могло да се случи, ако срещу Тодоров е било водено досъдебно производство.

Съдиите посочиха още, че министър Цветанов е отказал едва шест пъти да се използват СРС-та от хиляди подобни случаи, като и шестте пъти са свързани с делото.

Пред журналисти Цветан Цветанов заяви, че е невинен и че преди днешното заседание неговият германски адвокат Ханс-Петер Ул му е казал, че е упражнен натиск върху българския съд. Тази информация адвокатът придобил от доверени източници. Нито той, нито Цветанов обаче казаха кой е упражнил натиска върху съда.

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

На предишното заседание Тодоров беше изслушан като свидетел. Той разясни, че е знаел за подслушването срещу него от служител на МВР, когото обаче не назова.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. Процесът се гледа по съкратената процедура.

Срещу ексвътрешния министър се водят още две дела.

По едно от тях – за длъжностното присвояване на 50 хил. лв. от бюджета на МВР, той беше оправдан в първия ден след евроизборите - на 26 май.

Утре започва третото дело срещу него и трима бивши директори на СДОТО за нерегламентирано подслушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase