Цветан Цветанов. Снимка: архив Булфото
fallback

Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото в Софийския градски съд за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг. 

Oще по темата
Бившият министър е подсъдим за присвояване на парите под формата на обезщетение за бившия директор на ГДБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР.

В пледоарията си прокурорите по делото подчертаха, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

Защитникът на Цветанов - Менко Менков, заяви, че клиентът му е невинен и настоява съдът да го оправдае по всички повдигнати обвинения. Очакванията бяха съдът да произнесе решението си по-късно днес, но в крайна сметка това ще се случи след евроизборите - на 26 май, понеделник, от 9 часа.

Делото започна на 26 март и се гледа по съкратена процедура, при която не се разпитват всички свидетели. Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който бе разпитан днес в СГС, е един от малкото свидетели, от когото защитата на Цветанов не се отказа. Освен него в съда днес бе разпитан и бившият служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова.

Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, които са повдигнати на настоящия зам.-председател на ГЕРБ, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Шаран -БГ

преди 9 години

Престанете да го гъделичкате тоя народ от смях не може дъх да си поеме !

142

Анонимен

преди 9 години

В България, няма никакво значение дали е виновен или не -- от големите хора е, ще го обявят за невинен и ще го пуснат в крайна сметка. Колкото и да се пените, такава е съдебната система. "Луд: който прави едно и също и очаква различен резултат."

141

Анонимен

преди 9 години

ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МРЪСЕН И ДОЛЕН ***

fallback