Златанова посети новата сграда на СРС. Снимка: БТА

Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов и правосъдният министър Зинаида Златанова се оказаха на различни мнения за това може ли съдът да се пренесе в новата сграда на бившото ГУСВ на бул. "Цар Борис III".

Златанова провери днес извършените ремонтни дейности и коментира,  че се надява настаняването на съдиите да започне час по-скоро.

Още по темата
 Методи Лалов обаче заяви, че все още са налични редица проблеми, като например че въпреки изпълненото отводняване, на отделни части в сутерена се наблюдават течове.

По думите му проблем има и с подовете на някои от съдебните зали, по сградата има пукнатини, а някои от вратите са криви.

Лалов заяви, че няма да подпише акта съдът да започне процедура по нанасяне докато тези проблеми не бъдат отстранени.

„Не искам да приема нещо, което е платено за ново и то да изглежда така“, заяви Лалов, цитиран от БТА
Той добави, че е готов да си подаде оставката, ако съдиите са съгласни да се нанесат в сградата и ще остави на изпълняващия длъжността председател на СРС да подпише започването на процедура по нанасяне.

Методи Лалов посочи, че заедно с колегите си ще дойде на място, за да могат и те да видят проблемите в сградата.

Златанова пък коментира, че Дирекцията за национален строителен контрол е издала разрешение за ползване на сградата.

Тя беше категорична, че сградата е безопасна и годна за експлоатация и това е било потвърдено от всички държавни органи. По думите й, ако се открие някакъв недостатък, той ще бъде отстранен за сметка на изпълнителя.

Златанова добави, че ако Методи Лалов не приеме СРС да се премести в новата сграда, от министерството са готови да я предоставят на други органи на съдебната власт.

Собственикът на фирмата изпълнител на ремонта Филип Господинов заяви, че сградата е безопасна и може да се ползва.

По думите му проблемите, които Методи Лалов визира, могат да се оправят за пет дни. Господинов добави, че към момента от Министерството на правосъдието му дължат над два млн. лв. за дейностите, които е извършил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase