Единият от обвиняемите по делото Николай Цонев. Снимка, архив - Булфото

Прокуратурата поиска днес делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов да бъде върнато за ново разглеждане.

Делото достигна до Върховния касационен съд, след като предходните две инстанции - Софийският апелативен съд и Софийският градски съд, оправдаха подсъдимите.

Още по темата
Акцията по задържането и на тримата стана известна с обръщението "абсолютен престъпник", с което тогава заместник-градският прокурор Роман Василев се обърна към ексвоенния министър от кабинета на Тройната коалиция, който бе арестуван.

Кадри от задържането му, разпространени от МВР, предизвикаха вълна от недоволство, а при ареста на Тенчо Попов даже се заговори за полицейско насилие.

Тримата са обвинени за взимане на подкуп. Според прокуратурата парите са били предложени от бившия министър на отбраната чрез посредничеството на Попов и Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на 120 млн. лв. Това обаче не бе доказано от обвинението в съда.

Очаква се Върховният касационен съд да произнесе след около месец решението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase