Николай Цонев. Снимка: архив, Булфото

И Софийският апелативен съд оправда съдията Петър Сантиров, бившият военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов, става ясно от решението на съда, цитирано от БТА.

Така съдиите Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева потвърдиха решението на първата инстанция – Градския съд още от октомври 2012 г.

Още по темата
Акцията по задържането и на тримата стана известна не толкова със своята показност, колкото с обръщението "абсолютен престъпник", с което тогава заместник-градският прокурор Роман Василев се обърна към ексвоенния министър от кабинета на Тройната коалиция, който бе арестуван.

Кадри от задържането му, разпространени от МВР, предизвикаха вълна от недоволство, а при ареста на Тенчо Попов даже се заговори за полицейско насилие.

Според прокуратурата арестът на тримата е бил заради подкуп - парите били предложени от бившия министър на отбраната чрез посредничеството на Попов и на съдията в СГС Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на 120 млн. лв. Това обаче не бе доказано от обвинението в съда.

Бившият МО шеф Николай Цонев вече на два пъти печели дела, по които е обвниняван - за длъжностни престъпления от преди 10 г., когато е оглавявал доставките за военните, както и по делото, че като министър на отбраната, упражняващ правата си на едноличен собственик на държавно дружество "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase