Кметът на Несебър Димитров и главният архитект Димов. Снимка, архив Булфото
fallback

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество на кмета на Несебър Николай Димитров и на главния архитект на общината Валентин Димов.

Бъдещият иск на комисията за отнемане на имущество срещу Николай Димитров е за 1 924 411 лв., а срещу Валентин Димов - 1  111 784 лв. Същите цифри са били оповестени и от Бургаския окръжен съд., съобщават от комисията.

Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като "Дюнигейт". Те са обвинени за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър. В началото на януари 2013 г. стана ясно, че въпросният парцел (уж бивш горски фонд, а всъщност пясъчни дюни – бел. ред.) край Несебър ще се превърнат в луксозен туристически комплекс. През март тази година Бургаската окръжна прокуратура за пети път поиска удължаване на срока на разследването по случая.

Oще по темата
От комисията уточняват, че проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 година след уведомление, че кметът е привлечен като обвиняем за неизпълнение на служебните си задължения.

Анализ на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на Комисията е направено след уведомление от 2013 г., че архитектът е привлечен към наказателна отговорност.

Установено е разминаване между доходите при двамата и придобитото от тях имущество за последните 10 години.

По искане на комисията Бургаският окръжен съд е запорирал пет жилищни имот,  три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил "Мерцедес".

На главния архитект Валентин Димов Бургаският окръжен съд е наложил запор на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок комисията трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов, уточняват още от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

хриса

преди 10 години

На всички които са във властта трябва да се прави проверка на доходите.Няма само да гласуваме,а те да си пълнят джоба.

16

До ddd

преди 10 години

За кмета те подкрепям, но архитектите са умни и учени хора... заслужават четворни и петорни заплати в сравнение с 500 лв. Но тоя се е осрал

15

ddd

преди 10 години

Да попитам аз от къде кмет има имоти за над 2 милиона пък даже и архитекта.....знае се,че заплатата на един архитект (на ниско ниво) не надхвърля 500-600 лева....в затвора ***

fallback