Филип Златанов в съда. Снимка Булфото

Прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов по делото за тефтерчето му. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Втори ден Софийският градски съд гледа делото срещу него по съкратената процедура. Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П. След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърди, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Единият от случаите е свързан с президента Росен Плевневлиев, тъй като прокуратурата смята, че подсъдимият е прикрил проверка срещу държавния глава. Вчера адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. Според обвинението президентът няма лично отношение към случая.

Днес в съда започнаха пледоариите на страните. При произнасяне на последната си дума Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват.

„Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията. Освен работа по същество - семинари, срещи с кметове, трябваше и да изградим комисията. Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.

Присъдата по делото ще бъде произнесена в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase