Част от подсъдимите имами. Снимка: Reuters
fallback

Прокуратурата ще обжалва присъдите на окръжния съд в Пазарджик по делото за проповядване на радикален ислям. Това ще стане пред апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок, заяви прокурор Недялка Попова пред “24 часа”.

Както Dnes.bg съобщи, на 19 март Окръжният съд в Пазарджик произнесе присъдите на 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членуване в нерегистрирана у нас ислямистка организация.

Магистратите дадоха ефективна присъда от 1 година за Ахмед Муса Ахмед, лидер на ромите мюсюлмани в пазарджишката махала "Изток", и условни присъди за имама на Сърница Саит Муутлу и за районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. За останалите 10 подсъдими бяха присъдени глоби от 1000 до 5000 лева.

Oще по темата

Според прокурор Попова наложените наказания са малки. По думите й Ахмед Муса Ахмед трябва да получи повече от 1г. затвор, след като законът предвижда до 4 г. Той е признат за виновен и по 3-те повдигнати обвинения - за проповядване на антидемократична идеология - салафизъм, за насаждане на религиозна омраза и членуване в нелегална организация.

Той ще трябва да изтърпи ефективно и още 3 г. по стара условна присъда по подобни обвинения от 2004 г. - извършил е сегашните престъпления по време, когато е бил в изпитателен срок.

Отделно обвинението счита, че наложените глоби са малки, като се имат предвид имуществените и личностните възможности на осъдените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 10 години

До ФЕСА ти, учения, попрочети за това как и откъде се е зародил исляма. действително никога не е късно да станеш за резил! Ако се попросветиш с изненада ще установиш, че ислямът е мешания от арианство (дано знаеш какво е това, но надали!), юдаизъм и езически вярвания на древните семити (част от които са арабите). Дори терминът аллах е името на племенно божество на едно от арабските племена от доислямския период. Но ти, както пишеш, предпочиташ да си "забия" главата в земята пет пъти на ден

50

АНОНИМНА.

преди 10 години

АЗ СЪМ ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА ИЛИ БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА, БЕЗ АМНИСТИЯ , НО ЗАЕДНО С ТЯХ И ЗАЩИТНИЦИТЕ ИМ. НЕ МОЖЕ ЗА ЕДНИ ДА ИМА , А ЗА ДРУГИ ДА НЯМА. ТЕХНИТЕ АДВОКАТИ НАПРАВИХА САРАИ ОТ ЗАЩИТАТА ИМ. НАЛИ ЗНАЕТЕ ВИЦА ЗА АДВОКАТА ДЕТО СИ ИЗУЧИЛ ДЕТЕТО ЗА АДВОКАТ С ЕДНО ДЕЛО . ЕТО ТОВА Е ТО.

49

за фес

преди 10 години

"Колко знаете за исляма"- ами за 500 години все нещо сме научили. И за шериата, и за 5-те вида джихад, и за делението на света на мюсюлмански и "останалите". Останалите са второ качество хора, защото само мюсюлманите са носители на "висок морал и ценности", сякаш не ви знаем какви сте в реалния живот. Например, мюсюлманка никога няма да проговири или признае, че е изнасилена, а груповото изнасилване никога не е било част от ничия "правова" система по света....

fallback