Снимка: flickr
fallback

Окръжният съд в Пазарджик ще произнесе присъдата по делото за радикален ислям на 19 март, в 14.00 часа.

Това стана ясно на днешното заседание, на което адвокатите на подсъдимите настояха, че клиентите им не са членували в нелегална организация, че по делото не са събрани документи, че не са проповядвали антидемократична идеология и че не бива да се отъждествява религията с идеология.

Oще по темата

Всички 13 подсъдими в правото си на последна дума поискаха да бъдат признати за невинни, тъй като, според тях, не са нарушили законите на страната и не са извършвали нищо нередно.

Пред съда част от тях определиха процеса като "скалъпен","поръчков" и имащ за цел да породи разделение между общностите в страната.

Прокурорът по делото Недялка Попова обаче настоя, че 13-те подсъдими са членували в нерегистриран клон на "Ал Уакф ал Ислями" в България.

"Може да се каже, че подсъдимите са свързани в организация, след като ползват едни и същи бланки, като документи, отчитат се с отчет пред една и съща структура, извън България и отчетите имат един и същи предмет - изнесени проповеди с идентични теми", каза тя пред магистратите.

Попова посочи, че освен отчетите, в домовете на част от подсъдимите е намерен един и същи документ, независимо на хартиен носител или в електронен вариант - това е "Проповеднически план на бюро България 2008 година".

По думите й е открит и документ, в който са упоменати тези членове на организацията, които получават заплати, освен от "Ал Уакф ал Ислями" и от друго място, тъй като изпълнявали дейности в системата на Главно мюфтийство, като имами и районни мюфтии.

Dnes.bg припомня, че делото сзапочна още през септември 2012 г. По него подсъдими са 12 мъже и една жена, обвинени в разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза на религиозна основа и участие в нерегистрираната в България организация "Ал Уакф ал Ислями".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 10 години

Процеса бил поръчков според талибаните. Поръчкови са техните действия и пропагандата, която водят в България. Така, че всички се надяваме да отнесат присъда тези изчадия. Тяхната "религия" не е никаква религия, а фанатизъм, граничещ с безумие. Непрекъснато ставаме свидетели на това, което тези демони извършват в цивилизования свят. Последните им терористични актове бяха в Русия. За съжаление никой не е застрахован от тези изчадия.

20

Ора

преди 10 години

Ората строят а ислямистите взривяват. Тонава за чий да ги оправдават? Самите им физиомутри са противни. Пигс

19

Анонимен

преди 10 години

privet ot viena mrasni ku4eta gadni mrasni ateist sled kato po4neme da vi kolime kazvate eto vijte

fallback