Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. Снимка: Булфото

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов дойде в съдебната зала в съда в Пазарджик, където днес се провежда заседание по делото срещу обвинените в проповядване на радикален ислям. Делото започна през септември 2012 г. и се води срещу 13 подсъдими, обвинени за разпространение на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями".

„Тук съм, защото следя процеса. Дошъл съм да подкрепя всички в залата, за да излезе истината", каза Хафъзов пред журналисти, предава „Фокус“. Като причина да присъства в съдебната зала той заяви, че имал възможност да мине през Пазарджик, защото пътувал за Бургас и продължавал за Айтос.

Още по темата
На въпрос в качеството си на какъв присъства в съда – като депутат от ДПС или обикновен човек, Хафъзов заяви, че депутатите не са необикновени хора. „Идвам спонтанно, искрено", каза Хафъзов и сподели, че идва за седми или осми път, въпреки че според присъстващи, които следят делото, е в залата за първи път.

„Цялото дело е слух, така че е възможно да се появят нови слухове", убеден е Хафъзов.

На въпрос има ли политически мотив в делото, той отговори, че доколкото знае, има идеологически обвинения.

"За политика в момента чувам от вас. Аз съм тук и искам да наблюдавам спокойно процеса. Не съм съдия, не съм прокурор, аз съм законодател. Знам как се прилага законът. Толкова ли е трудно в момента да ме приемете като гражданин, като депутат, дошъл в съдебна зала, било то в подкрепа на съда, било то в подкрепа на обвиняемите, било то на защитата, а защо не и на прокуратурата. В подкрепа на справедливостта. Ние всички тук сме за справедливост", обясни ДПС депутатът.

На въпрос несправедливо ли са обвинени 13-те, Хафъзов отговори, че това ще реши съдът.

Преди време депутатът от ДПС взриви парламента при обсъждане на Изборния кодекс, когато отпадна предложението предизборна кампания да може да се води на друг език освен българския. Тогава Хафъзов обяви от трибуната, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските избраници с аргумента, че мечтата му била да живее в свободна и демократична България и един ден щял да го постигне. 

„Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите. Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъда свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната", каза той на фона на силни освирквания от залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase