Камен Ситнилски бе освободен дисциплинарно от ВСС. Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) е наложил дисциплинарно наказание "освобождаване от длъжност" на члена на съвета Камен Ситнилски, съобщи пред журналисти членът на ВСС Соня Найденова.

Висшият съдебен съвет гласува освобождаването на Ситнилски на свое закрито заседание. За освобождаването му гласуваха 16 от членовете на съвета, петима бяха против, а трима се въздържаха.

Соня Найденова посочи, че вземането на решение за налагане на дисциплинарно наказание е по чл. 320, ал. 4 от Закона за съдебната власт с мнозинство повече от половината от членовете на ВСС – т.е. с не по-малко от 13 души. Точно това е и основанието за отстраняването на Камен Ситнилски, посочи Найденова.

Самият Ситнилски бе категоричен, че ще обжалва решението на ВСС. "Ще обжалвам пред ВАС. Спокоен, весел съм. Всичко е наред. Аз съм човек на доказателствата. Вярвам на доказателствата. Посъветвах ги и те да вярват в тях. Това е единственият начин юристът да действа правомерно. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против – 8 души, са ми достатъчни", посочи отстраненият прокурор, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че решението на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от 2/3 от членовете му – т.е. необходими са поне 17 души. Ситнилски се позова на член 27, ал.6 от Закона за съдебната власт.

Производството срещу него беше образувано заради съмненията, че той е използвал положението си на заместник-главен прокурор, за да бъде избран за член на Съвета.

Още по темата

Скандалът гръмна, след като през юни миналата година медиите публикуваха разговори от СРС-та, в които се съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В стенограмата се обсъждаше подкрепа за двамата на изборите за членове на Съвета, а в бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

През септември Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност за срок от шест месеца Ситнилски заради скандала с публикуваните разговори.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство за натиск върху заместник-главния прокурор Ася Петрова, която е прокурор по делото "Килърите". В края на миналата година тя обясни в интервю, че Ситнилски й оказвал натиск по делото в качеството си на тогавашен заместник на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase