Снимка: flickr
fallback

Служителка в новата агенция, осъществяваща подслушванията - ДАТО, е продавала информация на подслушвани лица, обявиха след задържането й от прокуратурата.

Антоанета Първанова информирала клиентите си срещу тарифа от 500 до 3000 лева.

Подслушваните пък били на по-високо социално ниво от улични дилъри. Политици обаче не били сред тях.

Някои от информираните дори били на "месечен абонамент", разкриха от прокуратурата. Според разследващите тя е възпрепятствала много разследвания и е изнасяла информация многократно.

Имало е посредници в дейността й - близки нейни роднини.

Шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че от 2010 г. служителката е работила в сектора, който приема исканията за СРС-та.

Задълженията й били свързани с три изисквания: дали искането за СРС е законно, да въведе данните в електронния регистър и след сверки и проверки да въведе искането за подслушване за по-нататъшно изпълнение.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че жената е задържана за нерегламентиран достъп до специални разузнавателни средства. Повдигнато й е вече обвинение за изнасяне на държавна тайна.

Първанова е задържана вчера на работното й място и към момента е в ареста.

Съвместната операция, при която жената е задържана, е дело на ДАТО, ДАНС и прокуратурата.

Според председателя на родното ФБР Владимир Писанчев акцията е знак, че институциите имат контрол една над друга и както ДАНС може да следи работата на ДАТО, така и обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 10 години

Сестра, брат, роднини... всичките избягаха навън. Вместо ченгетата да си вършат работата и да вкарат Бисеров в затвора, защото е опънал половин милиона нас, те ще вкарат поредната кокошка. Оказва се, че всеки има избор. Или да емигрира или да краде на дребно за единия хляб.Ако и сега от ЕС не поискат оставките на всички шефове в РПУ-тата, незнам кога?Поне да почнат да ги местят в различни административни райони през определен период. Вече толкова години и нулев резултат. Политици и мафия =1

76

Анонимен

преди 10 години

Лелката продавала инфо на дребните риби, а нейните преки и непреки началници на Бисеров.Лелката в затвора, а шефовете на полицията ще си пекат дупетата в някой курорт с парите, които Бисеров и мафия откраднаха от нас.Да живее справедливостта.Нека да издигнем паметник на дойстойния шеф на РПУ.Срам ме че живея в страна където най-мръсните хора бият с палки стачкуващите българи.

75

Анонимен

преди 10 години

И само тя ли????Ченгетата и митничарите са недосегаеми.Честните ги принуждават да напуснат преждевременно .

fallback