Снимка: Булфото, архив

Разследването срещу ледера на "Атака" Волен Сидеров ще влезе в съда, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който обеща по случая да се работи експресно, но отказа да се ангажира със срокове, защото предстоят разпити на свидетели.

Вчера беше възобновено наказателното производство срещу националиста за хулиганство и лека телесна повреда, след като той се отказа от депутатския си имунитет.

Още по темата
Думите на главния прокурор днес бяха провокирани от изказване на Сидеров, който поиска също експресно да се работи и срещу бившия премиер Бойко Борисов за използването на военната авиация и правителствения „Авиоотряд 28“ .

"Основното разследване, върху което трябва да се концентрираме, са военните въздухоплавателни сили. Не че „Авиоотряд 28” е по-маловажен, но нещата с военните въздухоплавателни средства също не са добре - от 49 полета, 22 са били празни", допълни Цацаров.

„За всеки, за когото има основание да се поиска имунитетът, ще се поиска”, отсече главният прокурор. 

Колкото до започващото днес дело за източване на пари по програмата САПАРД, Цацаров посочи, че са били допуснати тактически грешки, защото нещата не са били обмислени, както е трябвало. Поставените високи доказателствени стандарти явно са грешка, смята Сотир Цацаров, предаде БТА.

По думите му изцяло преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде това, дали утре, когато започва отново делото срещу Цветан Цветанов за отказаните подслушвания, да се поиска за втори път отвод на съдебен състав, този път  заради лансирана версия, че съдията е син на приятел на бившия министър. При първия опит делото да започне прокуратурата поиска отвод на съда, заради публикации в медиите, че съдия Димитрина Ангелова е имала близки отношения с адвоката на Цветанов.

Прокуратурата ще е готова със становище по проекта за нов НК, но това няма да е в рамките на две-три седмици, прогнозира главният прокурор. Той смята, че вчерашният доклад на ЕК показва по-скоро недобрата подготовка и нездравословния вътрешен климат, който има в специализираната прокуратура. Шумни акции от телевизионни екрани, със съмнителен краен изход, бяха част от работата на спецпрокуратурата, припомни Цацаров, който смята, че е необходима промяна в закона, за да бъдат преосмислени компетенциите на това звено.

Представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова оцени евродоклада като обективен и балансиран, и припомни, че е имало опити за вмешателство върху независимостта. Затова е нужен още по-ясен механизъм за реакции в тази насока, коментира тя.

Найденова прогнозира, че няма да са необходими месеци, за да бъде унифицирана дисциплинарната практика на ВСС.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase