Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Делото срещу бизнесмена Марио Николов и още няколко души за източването на близо 7.5 млн. лв. от САПАРД отново е в съда.

Този път казусът ще се разглежда от спец съдии, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на форум в Мюнхен, цитиран от БНР.

През август 2012 г. Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Държавното обвинение е преработило обвинителния акт и тъй като става дума за организирана престъпна група, за източване на пари от европейската програма САПАРД, то ще се гледа от специализирания наказателен съд.

Първото заседание срещу Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими е на 23 януари. Казусът САПАРД е бил коментиран от главния прокурор на форум, посветен на бъдещето на европейската прокуратура.

Според предварителните намерения тази нова евроструктура ще работи по дела, свързани със злоупотреби с европейски средства. У нас делата, свързани със САПАРД, претърпяха пълно фиаско след първоначални тежки присъди на първа инстанция, в Германия обаче, където е международното продължение на българската схема, отдавана е имало финални осъдителни присъди.

„Зная ,че САПАРД не е повод за гордост за българската съдебна система, но той е най-добрият пример за необходимостта от европейска прокуратура”, е казал пред своите колеги в Мюнхен българският главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase