България прави всичко възможно да издири у нас или в чужбина осъдения за двойното убийство пред "Соло" Илиян Тодоров, който е в неизвестност, обяви правосъдният министър Зинаида Златанова.

По думите й случаите на осъдени, които не биват откривани, за да изтърпят присъдите си, са единични, и тук тя посочи емблематичните Братя Галеви – осъдени, но избягали.

Златанова смята, че е наложително подобряване на системата за изтърпяване на наказанията у нас, нещо, което нееднократно е посочвано и в мониторинговите доклади на Еврокомисията.

Още по темата
"Много важен въпрос е как се прилагат мерките за неотклонение. Вижте, когато на първа инстанция лицето е оправдано по всички обвинение от съда, съдията е изменил мярката му от задържане под стража в подписка и такава мярката е останала до края на процеса", коментира тя пред bTV пускането на Тодоров на свобода, след като на първа инстанция е бил оправдан, а впоследствие осъден на доживот.

Вицепремиерът не пожела да посочи конкретен виновник по случая с изчезването на Илиян Тодоров.

"От мен няма да чуете обвинение към конкретен съдия, към съдебната система, към конкретен прокурор, защото съдебната система се управлява от съвестта на мигистратите. Съдебната система не се управлява от министъра на правосъдието. Със закон не можем да регулираме ничия съвест", категорична бе тя.

По думите й освен дадената им по Конституция независимост, магистратите дължат отчетност за действията си.

"Не на мен, не на правителството и или на който и да било от управляващите, а на обществото", отсече Златанова.

Тя допълни, че не знае дали случаят "Соло" ще бъде включен в предстоящия доклад на ЕК, но допълни, че не би се учудила, ако казусът присъства в януарския доклад на Брюксел.

"Не знам кой има съсипващи очаквания спрямо този доклад, не знам дали ще е такъв, но ще е обективен и логичен, какъвто е бил през всичките години досега", каза Златанова, но изрази съжалението си, че мониторингът върху правосъдие и вътрешните работи продължава вече 7 години.

"Много време е, защото 7 години това са много правителства, много парламенти, много партии, управлявали държавата", посочи тя, но напредъкът по думите й е минимален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase