Върховният касационен съд отказа да върне на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза двореца "Кричим".

Наследниците на Цар Борис Трети - бившият премиер и г-жа Хробок бяха представили в съда новооткрити доказателства за тезата си, че дворецът е техен. Чрез адвокатите си те представиха стенограма от заседание на парламента от октомври 1887 г.

Още по темата
Съдът обаче не счече, че стенограмата е ново доказателство.

"За да се възприема като такова, то това трябва да е документ, който не е бил известен по време на разглеждане на делото", пишат от ВКС в мотивите си за отказа.

Според магистратите протоколът от заседанието на парламента на 23.10.1887 год., макар и нов като писмено доказателство за доказателствения материал, събран по делото, няма пряко отношение нито към спора за собственост, разрешен по същество с решенията, чието отмяна се иска, нито по-конкретно с въпроса основанието за придобиване на правото на собственост на двореца.

Царят и сестра му водят битка за двореца "Кричим" от няколко години.

Както Окръжният съд, така и Пловдивският апелативен счетоха, че дворецът и нивите от 371 декара не могат да бъдат върнати, тъй като "не са придобити от името на Царя и лично за него, а в качеството му на частен субект".

Последната надежда на Сакскобуррготски бе именно ВКС, но и тук магистратите не сметнаха, че имотът е негова и на сестра му собственост.

Откакто се върна у нас, през пролетта на 2001 година, Симеон Сакскобургготски е поискал реституирането на седем имота. Държавата му е върнала шест.

Това са дворецът "Врана", "Ситняково", "Царска Бистрица", както и две хижи в Рила.

Към тези имоти се прибавят и реституирани 16 хиляди декара гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase