Цветан Цветанов. Снимка: архив, БулФото

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов беше отложено за 24 януари догодина. Цветанов е подсъдим за това, че е отказал да разпореди подслушване на бивш полицейски началник от Велико Търново, въпреки че е имало разрешение от съда.

Ексминистърът написал "Не!!!" върху всяко от шестте съдебни разрешения за подслушване и така възпрепятствал разследване срещу тогавашния разузнавач от Велико Търново Орлин Тодоров и няколко души от престъпния контингент през 2009 година.

Софийският градски съд даде ход на делото днес, след като първият съдебен състав си направи отвод по искане на прокуратурата заради публикации в медиите.

Още по темата
За заседанието през януари ще трябва да се явят петима свидетели. Днес бяха разпитани трима.

Близо два часа прокуратурата подробно обясняваше как ексътрешният министър шест пъти е написал "Не!!!" и го подчертал, а след това се подписал. Цветанов умишлено е отказал да разпореди подслушването, настоя обвинението.

Орлин Тодоров, който впоследствие оглавява и звеното за борба с организираната престъпност, все пак е бил подслушван, а после и арестуван, предаде БТА.

Разработката срещу него започнала в звеното за Вътрешна сигурност в МВР, но местните служители били извикани в София, където им било разпоредено веднага да приключат делото, защото в противен случай местната им структура щяла да бъде разформирована. Пак според свидетели по процеса - предимно оперативни работници и началници на дирекции в МВР, имало данни как Тодоров поддържа контакти с престъпния контингент.

Тогавашният началник на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев обаче обясни, че практиката била да бъдат приключвани оперативни дела, след като вече има образувани досъдебни производства.

След края на съдебното заседание Цветанов отрече да е "разпъвал чадър" над Тодоров.

Делото ще върви по съкратената процедура, като няма да бъдат разпитвани част от свидетелите. Сред тях са тогавашният председател на съда във Велико Търново Даниел Минов и двамата прокурори, искали подслушването на Орлин Тодоров.

Както Dnes.bg писа, по-рано стана ясно, че адвокатите на бившия вътрешен министър вече са подали жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Според тях е нарушена презумпцията за невиновност на Цветанов, като прокуратурата си е позволила да коментира факти от разследване срещу него и на практика го е обявила за виновен.

Това според единия от защитниците на Цветанов - Ханс Петер Ул, е нечувано и скандално, особено заради това, че се е случило непосредствено преди изборите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase