Гълъбин Боеевски. Снимка: Булфото, архив

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията основният проблем около мистериозното завръщане на Гълъбин Боевски, който въпреки че е осъден за трафик на наркотици в Бразилия, от два дни е в България е, че се е държал много загадъчно и се е прибрал инкогнито.

„Едната възможност е да има споразумение с прокуратурата. В същото време корупцията в Бразилия е на нивото на България и има много скрити механизми, от които Гълъбин Боевски може да се е възползвал”, коментира той по Нова телевизия.

Адвокат Владимир Владимиров, който е специалист по международно право, настоя, че за да се разбули мистерията, първо трябва да се разбере дали присъдата на Гълъбин Боевски е влязла в сила.

„Появи се и информация в началото на тази година, че федерацията по вдигане на тежести в Бразилия иска Боевски за треньор или главен консултат. Именно заради този интерес може да са освободили българския спортист от бразилския затвор”, допусна той.

Още по темата
Адвокатът обясни, че експулсирането може да стане по сила на международна конвенция за психотропните вещества, където пише, че присъдата могат да се заменят с подходящи мерки за превъзпитание.

Според него присъдата е намалена, като е отчетено и предварителното задържане. „Изненадан съм, че Външно министерство не е знаело, при положение че е имало индикации, че този режим за прилагане на конвенцията предстои”, добави още Владимиров.
 
Според Безлов няма политическа договорка в този случай.

Адвокатът съобщи, че в последните 3-4 години борят на заловените трафиканти българи в Централна и Южна Америка рязко скача. „Ние сме на трето място по задържани лица за пренос на наркотици. Въпросът е, че дипломацията ни трябва да направи специален орган, който да се грижи и да полага необходими контакти при задържането им и при делата срещу тях, защото не всички са изявени наркотрафиканти”, каза Владимиров.
 
Според Безлов не може да нямаме споразумения за правна помощ, при положение че има толкова много случаи на хванати българи с наркотици. „То е толкова масово, че може да се направи типология на тези хора”, каза още той.

Експертът съобщи, че българите и румънците са едно от най-проверяваните по летищата в Бразилия, защото те са обичайните заподозрени за пренасяне на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase