Сергей Станишев Снимка: архив, БТА
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане депутатския имунитет на Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Преди два дни лидерът на БСП изпрати писмо до обвинител номер 1 с молба прокуратурата да вземе отношение по проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Според Станишев липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата и е важно да има решение по казуса. "Надявам се да предприемете необходимите действия - прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Станишев.

Досъдебното производство срещу лидера на БСП е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление. Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

„От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на депутатския имунитет на Станишев, допълват оттам.

Сергей Станишев сам ще се откаже от имунитета си. Той ще внесе заявление в деловодството на парламента след завръщането си от Израел, съобщиха малко след съобщението на прокуратурата за БТА от пресцентъра на БСП.

"Искането за сваляне на депутатския ми имунитет е следствие от изпратеното от мен преди дни писмо до главния прокурор на Република България по повод проточилото се следствено дело срещу мен. В писмото си настоявах прокуратурата или да повдигне обвинение, или официално да се откаже от такова", казва Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

Припомняме, че разследването срещу Станишев бе връщано три пъти от Софийския градски съд, за да се отстранят неясноти и пропуски. След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно, защото Станишев е с имунитет. 

Разследването срещу Станишев започна, след като в края на 2009 г. бившият съветник в ДАНС Алексей Петров се срещна с тогавашния министър-председател Бойко Борисов и в качеството му на "лоялен гражданин" му връчи доклад от родното ФБР, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на експремиера Станишев.

По-късно секретни доклади на ДАНС бяха открити в офиса на Алексей Петров на басейна "Спартак" при полицейската операция "Октопод".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 10 години

Станишев бърза защото правителството пада Цацаров да внесе и за камчийски пясаци Хохгер а не за тези папки

88

чарли

преди 10 години

Докато документа стигне до премиера има поне 5 секретарки и още толкова служители от деловодството,който отговарят за документите. Така че това не са сериозни обвинения.

87

хааааа

преди 10 години

Е,това е наглост невиждана! Вдигат голям шум,за да го оправдаят също толкова шумно!

fallback