Снимка: архив, Булфото

15 свидетели ще бъдат разпитани в Ямболския районен съд, където и днес продължава делото за взривовете в цех за обезвреждане на боеприпаси край Петолъчката.

При експлозията на 5-и юни миналата година загинаха трима работници. Подсъдими по делото са собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Делото се гледа при закрити врата, за да не бъде оповестявана секретна информация, представляваща държавна тайна.

Още по темата

Пострадалите от взривовете очакват 600 000 лева обезщетение. Йордан Койчев, фермер от района на Петолъчката край Сливен, заяви пред БНР, че насочват исканията си към държавата, за да получат обезщетение за претърпените загуби, вследствие на миналогодишните взривове в региона, но са получили отказ от държавата.

Виновната фирма е куха, делото се води срещу физически лица. Фирмата "Берета трейдинг" я няма в правния мир, обясни Койчев.

Ако държавата не се намеси, за какво ни е тогава държава? Получили сме един бездушен отговор от един вероятно високоплатен и компетентен чиновник. А ние бяхме част от операцията за почистване. Ние почистихме най-опасните боеприпаси. Децата ни работят. Рискуваме живота им, допълни той.

По думите му още излизат осколки, но над 90 процента вече е почистено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase