Снимка: архив, БулФото
fallback

Софийската районна прокуратура повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ Стайко Ганчев и на бившите членове на борда на директорите Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.

Обвиненията са за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Тримата са задържани до 72 часа от СРП, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство срещу тях е образувано на 30 септември 2013 г. До момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

Както Dnes.bg писа, през февруари Харизанов беше временно отстранен от длъжност, тъй като стана ясно, че срещу него са водени две дела - за заплаха за убийство и за кражба на 50 хиляди долара, извършена през 2001 година в офис, където работил.

Oще по темата
Тогава за негов заместник беше избран Радослав Чеглайски.

Според установеното от разследването до момента на 2 ноември 2011 г. в София е било проведено заседание на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД, на което тримата взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна.

Последващата продажба на тези метали следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

На следващия ден изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието.

От борсовия посредник били сключени две сделки – за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон и за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лева за тон.

Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на „Напоителни системи“.
От сключването на неизгодната сделка за дружеството са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид тежкото финансово състояние на „Напоителни системи“, посочват от обвинението.

Според прокуратурата извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството. Предстоят и разпити на свидетели за установяване състоянието на унищоженото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

бай Петко

преди 10 години

Милиардера Берлускони ще мете улиците по собствено желание, само и само да не е в затвора, а тези крадци да си изберат дали да чистят помийни ями или да чукат камъни за "бойковите" магистрали.Щом гръцки министър и част от фамилията му е осъден на 20 години ефективно, тия на какво се надяват?

15

batevale

преди 10 години

Мястото на всеки крадец на едро е в затвора ,след конфискация на имуществото ,придобито след установената дата на престъплението...Крадците нямат политически цвят -- теса с "таз ,която е на власт".........

14

Анонимен

преди 10 години

Това са все хора от тежката артилерия на Граб, как така ще ги пипат? Нали ще се разсърди дебелия топчия, ще присвива вежди и ще се прави на Главен!

fallback