АЕЦ "Белене" Снимка: архив, Reuters

Бизнесменът Богомил Манчев, шеф на компанията "Риск Инженеринг", консултант по проекта "Белене", се яви в Столичното следствие, а адвокатът му Менко Менков обясни, че клиентът му е призован като обвиняем. 

Менков обаче не уточни какви обвинения са повдигнати или ще бъдат повдигнати на Манчев, защото той не бил извършил престъпление. 

Призовка за днес има и Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".

Както Dnes.bg вече писа, офисът на енергийния консултант Богомил Манчев беше сред обискираните от прокуратурата, ДАНС и МВР обекти във връзка със строежа на АЕЦ „Белене". 

Директорът на консултантската фирма „Риск инженеринг" е призован в следствието в рамките на разследването, свързано с плащания от НЕК за консултантски услуги след спирането на строителството на АЕЦ „Белене". 

Още по темата
Според Манчев договорите с подизпълнителите са правомерни и продължават да действат, тъй като проектът „Белене" е спрян, но не и консервиран.

Той коментира още, че акцията на МВР и ДАНС има политически привкус и зад нея прозират частни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase