Снимка: архив Булфото
fallback

Още едно обвинение е готова да повдигне прокуратурата на ексвътрешния министър и настоящ депутат, както и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Прокуратурата е събрала достатъчно данни за извършени престъпления от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров,  съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу Цветан Цветанов и снемане на депутатския му имунитет и по този случай. Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.

Oще по темата

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-рото НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК – осуетяване на преследване с цел да избави някого от наказание, което му се полага по закон.

Прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Интересното в случая е, че отново става дума за подслушване, но този път Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър е отказал да нареди на СДОТО използване на специални разузнавателни средства, въпреки че е имало решение на председателя на Окръжния съд – Велико Търново.

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Именно вътрешният министър, съобразно ЗСРС и НПК, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Станимир Флоров напусна системата на МВР и беше отстранен от поста си на шеф на ГДБОП, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу него за подкуп в особено големи размери.

Обвинението започна проверка, след като медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Флоров беше един от най-приближените хора в системата на Цветан Цветанов. Ексвътрешният министър неколкократно го защити като обяви, че МВР се гордее с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 10 години

Естествено, че Цвък ще брани със зъби и нокти приятеля си и бизнеспартньор Флоров, защото като се разкрият кирливите му ризи - заминава си директно и той.... Наркобизнесът не прощава нукому! Добре, че случихме на гл.прокурор, че да разчисти тези Авгиеви обори!

103

DO GERBERASTIE

преди 10 години

LE-LE-E-E. KVO GO ZA6TITAVATE TOZ POLUMAUIMUNA POLUCHOVEK? QVNO MNOG PLA6TA B.B. BUDA ZA DA SE ZA6TITAVA. NE VI LI E SRAM , NO KAK DA VI E SRAM KATO VI SE PLA6TA, NALI SE KAZVA, 4E BEZPLATEN OBQD NQMA. CVETANOV V OSNOVATA NA MAFIQTA V BG. SUZDATEL NA DESETKI SHEMI ZA OBSEBVANE NA BIZNESI I KONTRABANDA KATO PARITE SE IZNASQT V NEGOVA SMETKA I NA BUDA. TOI VI S-A V USTATA A TUK KOLKO BIL GADEN CACATA.ZA6TO NE SE POSTAVITE NA MQSTO NA STOTICITE SMAZANI OT CVETANOV ZA DA RAZBERETE, 4E CV. E UROD!

102

Очевидец

преди 10 години

Отмъстителният Цацаров няма да се остави , докато не му го върне тъпкано на Цветанов затова, че обяви публично връзката на Цацаров с Делян Пеевски и идването им двамата на среща с Цветанов! Така Цветанов, категорично доказа и обяви на всеослушание обвързаноста на Цацаров с Олигархията на Доган и БСП. Има ли някой у нас , който да не знае и да не вижда обвързаноста и сlугинажа на главния ни прокурор с БСП и олигархията?!

fallback