Николай Кокинов Снимка: архив, Булфото

Висшият съдебен съвет единодушно освободи от поста ръководител на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. На днешното извънредно заседание на ВСС присъстваха 16 от членовете и всички те подкрепиха освобождаването на Кокинов.

Той подаде оставка в петък, след като бяха публично оповестени негови разговори с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в които той оповестява данни от досъдебното производство срещу Найденов.

ВСС се събра извънредно днес, за да разгледа и двете молби от Кокинов за освобождаването му. Днес той поиска да бъде освободен и като магистрат, а не само софийски градски прокурор. 

ВСС обаче отложи гласуването на оставката на Кокинов като магистрат до приключване на дисциплинарното производство срещу него. То е за допуснати нарушения при случайното разпределение на преписките в прокуратурата. 17 членове на ВСС гласуваха - 16 подкрепиха предложението, а един се въздържа. 

Още по темата
Калин Калпакчиев направи предложение в дневния ред да бъде включено обсъждане за сформиране на временна комисия, която да разглежда публично оповестената информация около скандала с подслушванията.

По думите на Калпакчиев тази комисия следва да изясни функционирането на съдебната система като цяло и да се ангажира да поддържа връзка с прокуратурата, която образува проверка по изтеклите записи.

Главният прокурор Сотир Цацаров не беше съгласен с колегата си и призова тя да бъде по-ясно дефинирана, защото иначе ще си остане „само комисия“. В крайна сметка предложението за включването в дневния ред на точката беше отхвърлено от кадровиците в съдебната система с три гласа „за“ и 13 „против“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase