Снимка: архив Булфото

Цената на изборен глас стига до сто лева, каза зам.-главният прокурор Ася Петрова пред БНТ. Петрова ръководи разследванията на звеното, което беше формирано между МВР, ДАНС и прокуратурата за борба с изборната търговия.

По думите на зам.-главния прокурор цената на един глас за изборите е различна по места. Тя призна още, че до този похват за събиране на по-голяма електорална подкрепа прибягват всички партии.

По места изборната търговия е стартирала и по думите на Ася Петрова вече се водят и разследвания. Според зам.-главния прокурор няма статистика, която да покаже сред кои общности е най-характерно купуването и продаването на гласове. Петрова обаче допълни, че най-често готови да продадат правото си на вот са социално слабите.

Прокуратурата ще предприеме всички действия в рамките на закона, за да реагира ефективно и да противодейства на изборната търговия, обеща тя. Зам.-главният прокурор беше категоричен, че органите ще се задействат на всеки сигнал, независимо от коя партия идва.

По нейни думи дежурни прокурори ще има два дни преди 12 май и в самия изборен ден, които ще приемат сигналите и ще работят по тях.

Според Петрова възможността за използване на СРС-та ще повиши успеваемостта на противодействието на търговията с гласове. По нейни думи те няма да се използват само в изборния ден.

По данни на Петрова 64 са осъдените лица за изборна търговия през 2011 година с влязла в сила присъда, като от тях две лица са осъдени ефективно.

През 2012 г. също има осъдени – 38. Има осъдени и за това, че са продали гласа си – 2 осъдени лица има за 2011 година.

Тези резултати никак не са лоши, обясни тя. По думите на Петрова обаче най-големият проблем е, че при разследванията се стига до най-ниско ниво или в най-добрия случай до организаторите. Само 3-ма организатори са осъдени обаче за изборна търговия, обясни тя.

По нейни думи паричните потоци не могат да се проследят, преди да се стигне до организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase