Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров влезе в противоречие с премиера Бойко Борисов. Обвинител №1 категорично заяви, че не подкрепя позицията на премиера, че тези, които имат присъда на първа инстанция, трябва да стоят в ареста.

Според Борисов така е по-здравословно и за подсъдимите. Министър-председателят направи този коментар веднага след покушението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата.

„Надявам се, че един ден ще имаме корекция и в тази част от законодателството“, заяви тогава премиерът.

Днес Цацаров беше категоричен, че единственият орган, който може да определя мерките за неотклонение на задържаните е българският съд.

Обвинител №1 не е първият, който попарва желанията на Бойко Борисов в тази посока. Премиерът не за първи път иска всички осъдени на първи инстанция да влизат в затвора.

Oще по темата

Законови промени в НПК, които да позволяват, щом "съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник", полицията веднага да арестува обвиняемия, поиска премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание през май малко след изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов.

Тогава зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова обясни, че подобни законови промени няма да бъдат съобразени с европейското законодателство. Борисов тогава се съгласи с доводите на зам.-министъра, макар че тя му беше “охладила настроението от сутринта“.

Днес Цацаров отново остро осъди нападението срещу Златко Баретата. Той обясни, че е недопустимо в правова държава да се стреля пред Съдебната палата, докато отпред минават граждани.

Той определи покушението като опит “присъди да се изпълняват вън от правосъдието“.

Главният прокурор обясни, че най-важното в случая не е, че покушението става на метри от кабинета му, а че се извършва по толкова нагъл начин.

Прокуратурата няма пари за бронирани стъкла, заяви Цацаров на въпрос дали ще бронира стъклата си и допълни, че стъклата няма да решат проблема със случващото се на стълбите на сградата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Румен

преди 11 години

Като бивш съдия, Цацаров защитава съдиите, но в случая Б. Борисов не критикува съдиите, а депутатите, тъй като те са създали НПК, съгласно който осъден на първа инстанция, за тежко кр. престъпление, може да бъде с мярка за неотклонение-домашен арест. Считам, че не е редно осъдените, на първа инктанция, за тежки криминални престъпления да бъдат в домашен арест, тъй като могат да се укрият/Галеви/, да ги убият/Баретата, да притискат свидетели и укриват доказателства/Трактора/. Трябва нов НК и НПК.

110

нек

преди 11 години

когато цъфнат налъмите

109

болен

преди 11 години

когато БГ територията започне да се управлява от поне средноевропейска държава или минимум азиатска такава

fallback