Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Висшия съдебен съвет да отстрани временно от длъжност прокурора от Военноокръжната прокуратура – София Илиан Георгиев, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Причина за искането на обвинител №1 са две наказателни производства срещу Георгиев, по които има внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд – Пловдив.

По първото наказателно производство има внесен обвинител акт в Софийския военен съд за набедяване, извършено в условията на продължавано престъпление. Според обвинението Георгиев е набедил други магистрати пред главния прокурор за извършване на престъпление, въпреки че е знаел, че са невинни.

Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура – София, водено срещу организирана престъпна група.

В хода на разследването са получени сигнали срещу него като наблюдаващ прокурор, които са дали основание за започване на проверка, последвана от досъдебно производство, приключило с внасяне на обвинителен акт срещу Георгиев.

Той е бил оправдан на всички инстанции и присъдата е влязла в сила, но във връзка с него Георгиев е депозирал до главния прокурор 6 жалби. В тях е уличил магистрати, работили в различни етапи на проверката и досъдебното производство, основно в престъпления по служба и престъпления против правосъдието.

През 2010 година Илиан Георгиев е записан на СРС как разговаря с един от подсъдимите и си урежда майстори, които да направят ремонт у тях. Според Георгиев обаче той е жертва на висшестоящи прокурори, защото отказва да изпълни поръчка. Военният прокурор изпраща много сигнали за това до тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

По второто наказателно производство Обвинителният акт, внесен във Военния съд – Пловдив, се отнася до 3 престъпления, извършени от прокурор Георгиев.

Георгиев е обвинен в длъжностно престъпление за това, че като прокурор във Военоокръжната прокуратура – София не е изпълнил служебните си задължения, свързани със събиране, съхранение, описване и разпореждане с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура.

Много веществени доказателства, в това число и секретни документи, по наказателни производства, наблюдавани от обвиняемия Георгиев, не са били съхранявани и описвани по установения в заповедите ред, а са били държани от него в кабинета му. Веществени доказателства, представляващи лични вещи и подлежащи на връщане на собственика им след приключване на наказателното производство, също не са били съхранявани и връщани по надлежния ред.

По този начин се е стигнало до нерегламентиран достъп до документи, съдържащи класифицирана информация и служебна тайна, нарушена е защитата им, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, а от друга страна, са увредени и лични права.

Прокурорът е обвинен и в държане на боеприпаси, без надлежно разрешение - 26 бр. патрони за пистолет.

Третото обвинение е за присвояване в големи размери, в условията на продължавано престъпление.

По данни на прокуратурата в качеството си на прокурор по две досъдебни производства, обвиняемият Георгиев е присвоил чужди пари, на обща стойност 1009 лв., връчени му като веществени доказателства.

Като наблюдаващ прокурор, Георгиев е следвало да изпрати за съхранение парите в нает сейф, а вместо това той ги е държал в своя кабинет. След приключване на делата е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, което реално не е направил.

Делото е насрочено за съдебно заседание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase