Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Неуспелите кандидати за главен прокурор Галина Тонева и Борислав Сарафов ще станат заместници на положилия клетва днес обвинител №1 Сотир Цацаров, обяви самият той на първия си брифинг.

Тонева и до момента беше зам.-главен прокурор и по думите на новия шеф на обвинението качествата й за поста са абсолютно неуспорими.

Той обясни още, че Тонева е спазила обещанието си и още на следващия ден след гласуването на ВСС за обвинител №1 е подала оставка от заемания от нея пост. Вечерта след гласуването на правителството на съдебната власт тя обясни, че ще подаде оставка и ще остави новият главен прокурор да реши дали да я задържи в екипа си.

Още по темата

Цацаров допълни, че е провел няколко разговора с нея и е доволен, че тя е променила решението и остава като негов заместник.

Борислав Сарафов пък до момента ръководи Специализираната апелативна прокуратура. Цацаров мотивира избора си с факта, че Сарафов е минал през всички нива на обвинението и има богат опит.

По думите на новия главен прокурор концепциите, които те тримата са представили по време на процедурата по избор на обвинител №1, са се допълвали и тримата заедно могат да направят много за реформата в прокуратурата.

Третият човек, който Цацаров посочи като свой заместник, е Пенка Богданова, която е говорител на пловдивската апелативна прокуратура и бивш член на магистратския съвет към министъра на правосъдието. Новият главен прокурор обясни, че познава добре работата и личностите й качества, които напълно отговарят на предлагания й пост.

Четвъртият предложен за зам.-главен прокурор е председателката на окръжната прокуратура в Шумен Ася Петрова.

Името й стана известно покрай делото “Килърите“ и хвалебствените думи на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по неин адрес. Тя на практика е вторият фаворит на Цветанов в ръководството на прокуратурата -  вътрешният министър никога не е криел и симпатиите си към Цацаров.

Новият главен прокурор обясни, че познава работата на Петрова не само от делото “Килърите“ и отрече, че назначението й е напътствано от Цветанов. По думите на Цацаров той познава добре личностните й и професионални качества от работата. Той мотивира избора й и с факта, че има много малко оправдателни присъди по нейни дела.

За зам.-главен прокурор към Върховна административна прокуратура Сотир Цацаров предложи Камен Михов.

Цацаров предпочете да не дава обещания и категорични отговори и по време на днешното си изказване след клетвата. След като ВСС го избра за поста, той предпочете да запази мълчание по бъдещето му работа по конкретни дела. Днес той постъпи по същия начин.

Ще се опитам да бъда гарант за справедливост, каза Цацаров и допълни, че останалите ще преценят дали е успял в задачата си. Той допълни, че всички са слушали много за гаранции и той не желае да дава такива.
Аз ще се опитам, дали ще успея, не знам, каза той. По думите на Цацаров главният прокурор не можел с магическа пръчка да реши всичко.

Обвинител №1 беше категоричен, че ще се заеме с анализ на делата, по които държавата ни е осъдена в Страсбург. По негови думи лихвите от неизплащането на обезщетенията вече са напът да задминат сумите на самите обезщетения. Цацаров уточни, че прокуратурата просто няма средства да ги заплати.

Той допълни, че ще се запознае с информацията по делото, по което държавата ни беше осъдена за отнемане на правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра при полицейска операция, ръководена от тогавашния глъвен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов.

Цацаров допълни още, че прокуратурата ще трябва да се справи с очакванията на обществото за справяне с престъпността.

“Нека си сложим ръка на сърцето и кажем: “Ние имаме успехи в борбата с организирана престъпност““, заяви Цацаров. Той обаче допълни, че въпросните успехи не се отразяват на обикновените хора и трябва да се направи повече срещу битовата престъпност – акцент, който беше сложил и и.д. главен прокурор Бойко Найденов.

Ще поискам веднага информация, коментира още Цацаров вчерашната акция под ръководството на Софийска градска прокуратура в TV+. В сряда икономическа полиция влезе в офисите на фирмата и се оказа, че медията е разследвана за двойно счетоводство.

Главният прокурор уточни, че в момента не може да коментира, защото знае само изнесената от медиите информация.

Той се обяви категорично срещу посегателствата срещу журналисти.

“Не можем обаче да се приеме, че качеството “медия“ дава имунитет срещу наказателно преследвате“, допълни той.

Цацаров беше избран от Висшия съдебен съвет за обвинител №1 на 20 декември на изслушване, продължило около 11 часа. Конкуренти за поста му бяха зам.-главният прокурор Галина Тонева и шефът на  Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

Цацаров беше сочен за фаворит за поста дълго преди самия вот на ВСС и нееднократно получаваше похвали от представители на изпълнителната власт и най-вече от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Процедурата около избора на Цацаров постави много въпросителни и предизвика остра реакция у опозицията и неправителствения сектор.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на поста още на следващия ден – 21 декември. Държавният глава сложи подписа си в последния работен ден на 2012 година около 18.00 часа вечерта, с което също си навлече критики. Президентът обаче защити решението си и обясни, че Цацаров започвал мандата си с “широко обществено доверие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase