Мирослава Тодорова. Снимка: Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди уволнението на бившия шеф на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Един от мотивите, с които Тодорова обжалва отстраняването, беше, че Висшият съдебен съвет не е бил безпристрастен, тъй като оглавяваната от нея организация беше най-големият му критик, съобщава bTV.

Според ВАС обаче не е доказано, че съветът се е повлиял при вземането на решението за отстраняването. Съдът не приема за нарушение на закона и факта, че Тодорова не беше извикана да се защити лично пред ВСС. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Още по темата

Тодорова беше освободена от длъжност като съдия в Софийския градски съд заради забавени дела. Уволнението й предизвика скандал и съмнения за натиск на изпълнителната власт, защото Тодорова има конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Тодорова заведе дело за клевета срещу него, а уволнението й се отрази на доклада на ЕК за страната ни.

Веднага след уволнението си съдийката сподели, че вижда грешката си, но обясни, че не е спазена процедурата по дисциплинарното производство и не й е бил даден шанс да се защити. Тодорова беше един от най-големите критици на предишния състав на Висшия съдебен съвет.

Тя обясни още, че срещу нея има и наложен двоен стандарт. Веднага след уволнението на магистрата се заговори усилено за неравномерната натовареност в различните съдилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase