Тримата кандидати. Снимка: БТА
fallback

Процедурата по избор на главен прокурор беше изключително прозрачна, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ, след като вчера Висшият съдебен съвет очаквано избра Сотир Цацаров за поста. Президентът Росен Плевнелиев трябва да вземе окончателното решение.

Цветанов разкритикува процедурите по избор на обвинител номер едно досега, като обясни, че е ставало дума за политически назначения и често за поста е имало само по един кандидат.

По думите на вътрешния министър този път е имало три кандидатури, предложени от членовете на ВСС. Той за пореден път акцентира колко прозрачно е било избрано и правителството на съдебната. Според Цветанов при избирането на обвинител номер едно са били спазени всички препоръки на Европейската комисия.

Oще по темата

Ден преди гласуването на ВСС за обвинител №1 от Брюксел обявиха, че ще следят процедурата с особено внимание и настояха да се спазят всички правила и най-вече да се запази тайната на вота.

Вътрешният министър обясни и странните резултати от гласуването. Кандидатурата на Цацаров беше подкрепена от 18 от 24-мата членове на ВСС. Кандидатурите на другите двама – Галина Тонева и Борислав Сарафов, бяха внесени от по петима членове на ВСС.

Това означава, че четирима представители на правителството на съдебната власт са се отказали от кандидатурата, която са внесли.

Цветанов обясни, че затова вчера е имало 11-часово изслушване – за да могат кадровиците на съдебната система да се запознаят подробно с концепциите на кандидатите и техните морални качества. Затова било нормално част от членовете на ВСС да променят решението си.

Министърът все пак не спести критиките си към част от членовете на правителството на съдебната власт.

Когато ги слушах, частично не бях удовлетворен от това, което говореха, заяви Цветанов. Той уточни, че не е останал доволен от начина, по които са задавали въпросите, от начина по които си формирали  оценката за кандидатите. Цветанов все пак уточни, че това е демокрация.

Критиките на вътрешния министър най-вероятно са насочени срещу Калин Калпакчиев, който вчера не спести острите си думи за Сотир Цацаров. Калпакчиев, който е член на Съюза на съдиите в България, чийто бивш председател Мирослава Тодорова заведе дело срещу Цветанов, сложи под въпрос моралните и нравствени качества на Цацаров.

Той постави и въпроса защо председателят на Окръжния съд в Пловдив Цацаров е чел материалите по делото на Мирослава Тодорова, което беше разпределено в Районния съд в Пловдив.

Междувременно тази сутрин Българският хелзинкски комитет разпространи отворено писмо до ВСС, в което заявява, че оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет .

“С избора на главен прокурор вчера, 20 дек., мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно“, пише в писмото.

Според БХК с избора си вчера правителството на съдебната власт е доказало, че работи в угода на властови лобита, чиито интереси нямат нищо общо със законността.

С избора на Сотир Цацаров за главен прокурор ВСС потвърди продължаващите месеци подозрения, че именно председателят на Окръжния съд в Пловдив ще спечели поста. Цацаров е сочен за абсолютния фаворит на изпълнителната власт и в частност на Цветанов и премиера Бойко Борисов. Срещу него се появиха сигнали, които поставиха под въпрос нравствените му качества.

Правилата за гласуване на главен прокурор, които ВСС гласува през ноември, също работеха в полза на Цацаров. Висшият съдебен съвет реши главен прокурор да се избира електронно, а кандидатите да се гласуват по реда на внасянето им в деловодството на ВСС. Само часове след като бяха променени правилата, 7 членове на ВСС внесоха кандидатурата на Цацаров.

Електронното гласуване също постави много въпросителни. Вчера всички съмнения се оправдаха, след като беше гласувана само кандидатурата на Цацаров, а останалите двама кандидати не разбраха колко от членовете на ВСС ги подкрепят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

1

преди 11 години

Изключително прозрачен избор,като твоите 6 апартамента др.физкултурник.

169

С НАМИ БОГ

преди 11 години

До ле,ле..адски ги болиИЗВИНЯВАЙ ДРУГАРЮ ОТ ГЕРБЕРЮРГЕН, НО КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА, ЧЕ ИДОЛИТЕ ТИ НЕ СА БИВШИ КОМУНИСТИ !!!ЯВНО СИ ТЪПО ПАРЧЕ !!!ЧЕТИ БЕЗПЛАТНО И СЕ ПРОСВЕЩАВАЙ !!! 1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още 8. Аамед Доган -агент Ангелов, Сергей, Сава, Трето у-ние, ОУ-МВР-Варна, ПГУ, от 1974 до 1988 г.

168

ле,ле..адски ги боли

преди 11 години

....комунистическата ***!ТОВА ЧЕ , МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛЯ , ПРЕЗИДЕНТА , КМЕТОВЕТЕ ....А ,СЕГА И ГЛ. ПРОКУРОР, НЕ СА ОТ РОДОВИТЕ КЛАНОВЕ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ----ТОВА НАПРАВО ГИ СЪСИПВА....ха,ха,ха,аааа.Пийте пелин и яжте цаца за мезе , ***.......така ще ви олекне ха,ха,хааааааааааа....ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА ---НАЛИ Е ЧЕРВЕНО ,БЕ....??!!!

fallback