Снимка: БТА

Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор на България. От 24 члена на Висшия съдебен съвет кандидатът бе подкрепен от 18 и и така соченият за фаворит Цацаров ще заема поста за следващите седем години.

Дискусиите след обсъждането на кандидатурите скараха членовете на ВСС, които заседаваха приблизително 11 часа за избора на главен прокурор.

Най-силен в думите си беше Калин Калпакчиев. Той разкритикува Цацаров за подаръка, който той е получил от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов и за това, че си е позволил да прочете материалите по делото на Мирослава Тодорова, която съди вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета. Цацаров е председател на Окръжния съд в Пловдив, а делото срещу Цветанов се гледа от районния съд в града.

Изказването на Калпакчиев предизвика вълна от недоволство сред по-голямата част от членовете. Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС, разкритикува остро думите на Калпакчиев. Михаил Кожарев пък призова да не се взима под внимание изказването му, тъй като има процедурни нарушения.

Васил Петров заяви, че с изказването си Калпакчиев е опетнил ангелите, които са около него. Анна Караиванова и Камен Ситмилски обаче защитиха колегата си Калпакчиев. Лазар Груев пък призова в типичния си стил решението да се вземе преди настъпването на новия ден.

Останалите кандидати за главен прокурор въобще не бяха предложени за гласуване, тъй като първа за гласуване бе предложена кандидатурата на Цацаров. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.

Правилата на гласуване предизвикаха съмнения за предрешеност на вота, а един от най-яростните критици бе председателят на ВКС Лазар Груев, който бе категоричен, че те поставят кандидатите в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase