Членовете на ВСС изслушват кандидатите за главен прокурор. Снимка: БТА

Кандидатът за главен прокурор Галина Тонева живее „скромно“ с 55 000 лева на година. Това обясни самата тя по време на изслушването във Висшия съдебен съвет.  Общите доходи на семейството й за миналата година възлизат на над 80 000 лева, но 25 000 от тях отиват за погасяване на кредит и договор за лизинг. 

По нейни думи доходите й от работна заплата за 2011 г. са 59 683 лева, а 4200 лева е взела от рента и хонорари. „Живеем относително скромно, но нормално. Жилището ни е малко, нямаме разходи за луксозни стоки, не ходим на луксозни почивки и не колекционираме скъпи вещи“, обясни Тонева. 

Тя даде и обяснение за апартамента, който притежава в Балчик. По нейни думи той не се намира в курортната част на града, а в новата, където са блоковете на военните и на преселниците. Изслушването на Галина Тонева продължи над 3,5 часа, като дори членовете на ВСС загубиха търпение. 

В изслушването си подобно на другия кандидат за главен прокурор – Борислав Сарафов, Тонева акцентира върху натовареността на прокурорите, необходимите административни реформи и „отварянето„ на институцията към гражданите. Тя също се обяви за децентрализация на прокуратурата, защото по нейни думи всеки район има своята специфика и конкретна престъпност, с която трябва да се справи. 

Още по темата
Тя беше категорична, че не става дума за разделение на прокуратурата, а по-скоро за децентрализация на отговорността. По нейни думи тази реформа ще позволи на главния прокурор да стане проводник на политики, да развива тълкувателна дейност и ще му даде време да подпомага регионалните прокуратури по специфични дела. 

Тонева обясни, че е отворена за диалог с неправителствени организации, но в регламентираните от закона граници. По нейни думи не бива да се допуска да се застраши независимостта на съда и да има чуждо вмешателство.

Тонева допълни, че никога не би ограничила свободата на мнение на даден прокурор и не би оспорила личната му преценка. Тя обаче беше категорична, че когато има грешка, тя трябва да бъде признавана. Изказването й идва на фона на скандала с делото „САПАРД“ срещу Марио Николов и Любомир Стойков, при което прокуратурата отказа да протестира оправдателната присъда на групата, която беше оправдана за източване на евросредства и пране на пари.

Тя беше й категорична, че прокурор Роман Василев вече е бил административно наказан и не би образувала ново наказателно производство срещу него.  Василев стана популярен след скандалния арест на бившия министър на отбраната Николай Цонев, който впоследствие също беше оправдан.

Тонева даде мнението си по две скорошни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Соченият за убиец на Андрей Луканов Юрий Ленев осъди държавата за това, че е бил измъчван при разпитите си. По нейни думи трябва да се изчака да пристигне финалното становище на съда и тогава да се види дали трябва да се обазува наказателно производство по случая. По думите на Тонева по подобен начин трябва се процедира и по случая с Тодор Тодоров-Чакъра. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase