Изслушването пред ВСС. Снимка: БТА

Работата на прокуратурата трябва да бъде изместена по-напред, заяви кандидатът за главен прокурор и  председател на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов по време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет при избора на главен прокурор днес.

По негови думи обвинителите трябва да влязат в оперативните дела и да дават насока на разследващите.

Според него прокурорите са тези, които трябва да казват кой трябва да бъде задържан, кой трябва да бъде обвинен и кой офис да бъде претърсен.

При своето изслушване Сарафов акцентира върху децентрализацията на проктуратурата,  натовареността на обвинителите, оптимизирането на човешките ресурси и административните съкращения.

Още по темата

Той беше категоричен, че трябва да се направят и непопулярни реформи, сред които със сигурност ще е съкращаването на административния персонал, „за да оцелее прокуратурата“.
Сарафов е категоричен, че прокуратурата трябва да остане част от съдебната система, а не да бъде прехвърлена под ръководството на изпълнителната власт, каквито идеи се лансират в обществото.

Сарафов се обяви категорично за децентрализация на работата на обвинението, защото по този начин административните ръководства ще могат по-лесно да решават проблемите по места.

Шефът на административната спецпрокуратура беше категоричен, че трябва да се изготви и нов Наказателен кодекс. По негови думи сега действащият е отдавна остарял. При презентацията си той акцентира, че е работил във всички нива на прокуратурата и е добре запознат с работата на обвинителите.

Сарафов беше категоричен, че е необходим внимателен анализ на тежките дела за корупция и организирана престъпност. Темата за работата на прокуратурата по такъв тип дела е изключително актуална след оправдателните присъди на Марио Николов и Любомир Стойков по делото САПАРД и отказа на прокуратурата да обжалва присъдите.

При изслушването Висшият съдебен съвет обърна внимание и на имуществената декларация на Сарафов. Членовете на правителството на съдебната власт поискаха повече информация за трите апартамента, които Сарафов е получил от родителите си, и произхода на средствата, с които са закупени.

Кандидатът за главен прокурор обясни, че става въпрос за „три маломерни панелки“ в  квартал„Люлин“, които „определено не го правят богат“. Той обясни, че те са наследствени, а един от тях е наследство още от дядо му.

Сарафов отговори и на въпрос, откъде майка му разполага с апартамент в Испания. По негови думи тя отдавна живее и работи там. ВСС поиска обяснение и защо Сарафов е предложил Галя Гугушева за свой заместник в специализираната прокуратура.

Припомняме, че Гугушева беше номинирана за конституционен съдия, но при обсъждането на кандидатурата й изплуваха съмнителни сделки с фирми на членове от семейството й. Сарафов обясни, че Гугушева е била назначена в специализираната прокуратура с конкурс и акцентира върху добрите й професионални качества.

„Когато я предложих за свой заместник, не съм правил финансово разследване. Тя никога не е демонстрирала особено висок стандарт“, заяви Сарафов.

Днешното заседание на ВСС започна с призив на министъра на првосъдието Диана Ковачева членовете на ВСС да се водят от разума и съвестта си при избора на нов главен прокурор.

По нейни думи неслучайно този ден се следи с особено внимание от българското общество, защото изборът на нов обвинител номер едно ще е определящ за реформата в съдебната система.

Комисиято по професионална етика към ВСС също представи своите становища за кандидатите. Председателят й Ясен Тодоров беше категоричен, че и тримата кандидати – Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, имат необходимите морални и професионални качества, за да оглавят прокуратурата. В изявлението си обаче Тодоров отдели доста повече на представянето на Цацаров и неговите морални и професионални качества, отколкото на останалите двама кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase