Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия заяви, че ще следи отблизо избора на нов главен прокурор на България и предупреди, че процесът трябва да е честен и прозрачен, с гарантирана тайна на вота, предаде БНР. Еврокомисията ще представи на Съвета на ЕС подробностите за този избор още в началото на следващата година, съобщи на пресконференция в Брюксел говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

Два основни въпроса извежда на дневен ред Еврокомисията – първият е за професионализма и почтеността на кандидатите, обясни Грей.

„Това, което е важно, е да се спазват най-високите стандарти за професионализъм и почтеност за този ключов пост. Главният прокурор ще бъде на тази длъжност 7 години и е абсолютно необходимо кандидатите да отговарят на най-високите стандарти. Висшият съдебен съвет трябва да поеме своите отговорности в това отношение“, каза говорителят.

Вторият важен въпрос е за честността и прозрачността на вота. Вече бяха изразени тревоги около тайната на гласуването, подчерта Марк Грей.

„Гласуването трябва да бъде тайно – това е очевидно. Европейската комисия обаче не може да управлява механизма за гласуване. Не можем и не искаме да се намесваме в процеса на гласуване във Висшия съдебен съвет, но ще следим в детайли това, което ще се случи и още в началото на следващата година ще го включим в общия доклад за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който ще изпратим до Съвета“, каза говорителят на Европейската комисия.

Той уточни, че засега не става дума за нов доклад за България, а за документ, който е част от редовната комуникация по темата между Еврокомисията и Съвета и че този документ няма извънреден характер.

Попитан дали нашата страна може да очаква извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, Грей заяви, че "всичко е възможно, но засега намеренията на Комисията са доклад да има едва в края на 2013 година", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase