Лазар Груев. Снимка: архив Булфото

Дискусията за доживотния затвор без право на замяна е също толкова тежка, колкото тази за смъртното наказание, обясни председателят на Върховният касационен съд Лазар Груев. Той призова за широка дискусия, при която да се чуят всички аргументи.

Темата за отмяната на това наказание стана особено актуална през последните седмици, след като вицепрезидентът Маргарита Попова се обяви против тази присъда. От Брюксел също се чуват призиви за отмяна на това наказание.

Още по темата

Доживотният затвор без право на замяна е абсолютно наказание, което предполага абсолютна вина, каквато всъщност не може да има, категоричен бе Груев.

По негови думи това наказание не дава шанс на осъдения, какъвто заслужава всяко човешко същество. Председателят на ВКС обясни още, че най-тежкото наказание реално дори не може да спре затворника да извърши ново престъпление.

По какъв начин би могъл да бъде спрян един човек да извърши и следващо престъпление, дори и на мястото, където изтърпява наказанието лишаването от свобода, попита Груев.

На фона на дискусията за отмяната на доживотния затвор вчера двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, внесоха в парламента проект за промяна на Наказателния кодекс, която предвижда връщането на смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase