Божидар Нанев Снимка: архив, Булфото
fallback

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев.

През март т.г. Софийският градски съд го оправда по обвинението за сключване на две неизгодни сделки за доставка на "Тамифлу" в края на 2009 г., когато у нас имаше бум на т. нар. свински грип.

Според обвинението бившият здравен министър съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу".

Прокуратурата твърди, че Нанев е предпочел да купи лекарствата от фирмата "Рош България", въпреки че британската здравна служба е предложила по-изгодна оферта и е ощетил държавата с близо два и половина милиона лева.
 

Апелативните съдии обаче се съгласяват с колегите си от Софийския градския съд, че събраните по делото материали не доказват неизгодния характер на сключените сделки.

Oще по темата
Магистратите са на мнение, че усилията на Нанев са били насочени към осигуряване на безспорно необходими ваксини и антивирусни препарати в значително затруднен и изискващ адекватно решение на пандемичната ситуация момент.

Пред Апелативния съд не са представени и нови обстоятелства, които да очертаят нова фактическа картина на разследваните събития и да наложат друга правна оценка.

Разследването срещу другата подсъдима - Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство, която също беше оправдана, е прекратено заради смъртта й.

Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Пенгез КалпакЧеналов

преди 11 години

Правосъдието в България е толкова пародийно и жалко ,порочно и инфантилно,злепоставящо и несправедливо,че сега сме най -посредственната и нещастна страна в Европа! Терминал 2 е добър изход!

17

Обама

преди 11 години

Да живее Бьлгарското правосъдие!Не само искам да гласувм за Бойко но ако ме съдят нека да е в България!

16

kamyk

преди 11 години

Интересно ама ние го знаехме това още когато стана мистър господина бе.Дайте нещо ново и с присъда,и аз мога да дрънча по тенджерата щото е празна като главите ви.Ама джобовите ви маи са добре подплатени!?

fallback