Виолета Николова. Снимка: Impact press group

Обвинение за безстопанственост е повдигнато на финансовия контрольор на Агенцията по вписванията Тотка Стоилова, съобщиха от прокуратурата.

Бившият началник на структурата – Виолета Николова, пък беше обвинена преди дни за присвояване. Скандалите в агенцията започнаха, след като на яве излязоха бонусите, които са получили работещите там.

Още по темата

Според обвинението Тотка Стоилова като финансов контрольор е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения, документи и действия, свързани с финансовата дейност на Агенция по вписванията.

Тя е трябвало и да осъществява проверки преди вземането на решения за поемане на задължения и извършване на разход със средства от републиканския бюджет, да дава становища и да контролира изпълнението на мерки по осъществяване на предварителния финансов контрол.

В задълженията на Стоилова е влизало и да одобрява или да отхвърля предложенията на изпълнителния директор на агенцията за поемане на задължения или извършване на разходи.

Според обвинението Тотка Стоилова не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Виолета Николова, на която е възложено управлението и разпореждането на средствата за допълнително материално стимулиране за 2011 г. от бюджета на Агенцията по вписванията и от това са последвали значителни щети за агенцията в размер общо на 53 000 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase